Eiropai tuvojas vētra “Ciaran”. Daudzi autobusi un vilcieni ir pārtraukuši savu darbu – kā vētra ietekmēs Latviju?

Eiropai tuvojas vētra “Ciaran”. Daudzi autobusi un vilcieni ir pārtraukuši savu darbu. Vētra dažviet Eiropā jau ir sākusi plosīties. Vai tā ieradīsies arī Latvijā? 

Īsi pirms pusnakts vētra “Ciaran” ir gatava ietekmēt kontinentālo Eiropu. Skartās teritorijas Francijā, Beļģijā un Lielbritānijā izsaka steidzamus brīdinājumus iedzīvotājiem. Tiek veikti tūlītēji pasākumi, lai apturētu reģionālo vilcienu satiksmi un uz laiku apturētu darbību vienā no lidostām.

Ziemeļrietumu Eiropa gatavojas ievērojamām lietusgāzēm un spēcīgiem vējiem, ko izraisa vētra Ciaran. Francijas meteoroloģiskais dienests Météo-France oficiāli izsludinājis sarkanā līmeņa vētras trauksmi trīs Francijas departamentos – Finistērā, Bruņmas krastā un Manšā – sākot no pusnakts.

 

Turklāt diviem no šiem departamentiem tiks izdots arī augstākā līmeņa brīdinājums par plūdiem. Piekrastē kopumā 17 citi departamenti, kas sniedzas līdz pat Žirondas departamentam Francijas dienvidos, tiks pakļauti otrajam augstākajam trauksmes līmenim – oranžai. Paredzams, ka vētra Bretaņas krastus sasniegs pirms pusnakts, ko pavadīs vējš, kura maksimālais ātrums sasniegs 150 kilometrus stundā.

Olivjē Kaumonts no Météo-France brīdināja, ka tas var izraisīt viļņu maksimumu desmit metru augstumā. Atbildot uz to, Francijas Iekšlietu ministrija paziņoja par plāniem nosūtīt aptuveni 3200 ugunsdzēsējus uz reģioniem, kas ir visvairāk pakļauti postījumiem. Varas iestādes iesaka iedzīvotājiem palikt savās dzīvesvietās un izvairīties no piekrastes zonām, jo ​​var rasties krituši koki un aizsprostoti ceļi.

Lasi vēl: Klasesbiedri ņirgājās par Dainu, bet absolventu salidojumā burtiski apstulba, kad viņa ienāca pa durvīm

Visjutīgākajos reģionos Francijas dzelzceļa korporācija SNCF uz laiku ir apturējusi reģionālo satiksmi un arī atcēlusi noteiktus TGV ātrvilcienu pārvadājumus.

Beļģijā meteoroloģiskā aģentūra ir izsludinājusi oranžo brīdinājumu Flandrijas piekrastei un dzelteno brīdinājumu pārējai valsts daļai. Briseles, Antverpenes un Lježas pašvaldības ir paziņojušas par publisko parku slēgšanu no trešdienas pēcpusdienas līdz ceturtdienai.

 

Vai tas var ietekmēt Latviju? 

 

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

 

Lielbritānijas meteoroloģiskais dienests izplatījis brīdinājuma paziņojumu par ievērojamiem nokrišņiem. Paredzams, ka Ciaran radīs vēju, kura maksimālais ātrums sasniedz 112 kilometrus stundā, un izraisīs plūdus atsevišķos Anglijas reģionos.

Eurostar, dzelzceļa uzņēmums, kas atvieglo ceļošanu starp kontinentālo Eiropu un Apvienoto Karalisti, ir atzinis traucējumu iespējamību un pagarināt ceļojuma ilgumu. Turklāt trešdien uz visu dienu uz laiku tika slēgts lidlauks Kvimperā, kas atrodas Bretaņas reģionā.

Parīze (AP) – Vētra “Ciaran”, kas plosījās Francijas Atlantijas okeāna piekrastē, naktī uz ceturtdienu, kad vētra “Ciaran” plosīja Rietumeiropas valstis, gāza kokus un 1,2 miljoni Francijas mājsaimniecību palika bez elektrības, sasniedza 180 kilometrus stundā (108 mph).

Spēcīgs vējš un lietus plosīja arī Anglijas dienvidus un Normandijas salas, kur vēja ātrums brāzmās pārsniedza 160 km/h (100 mph). Kornvolas un Devonas piekrastes kopienās palika slēgtas simtiem skolu, jo sagāzti koki un plūdi apgrūtināja rīta satiksmi.

 

Kā tiek minēts Latvijai vētra nesagādās nekādas nepatikšanas. Mums vētra nav gaidāma. Latvijā laikapstākļi būs silti un šobrīd arī sniegs nav gaidāms. Dažviet lietusgāzes un vējš.

Francijā oficiāli apstiprināts negadījums, kas saistīts ar nelabvēlīgiem laikapstākļiem. Saskaņā ar satiksmes ministra Klemens Boņa teikto, nāvējošs negadījums noticis iekšzemē Eisnes reģionā Francijas ziemeļos, kad kravas automašīnas operators zaudēja dzīvību, jo viņu transportlīdzeklim uzkrita koks. Lielākajā daļā Francijas cietzemes piekrastes ceturtdienas rītā tika ziņots par ievērojamiem, bīstamiem laikapstākļiem.

 

Šie brīdinājumi tika izplatīti no Kalē Lamanšā līdz Atlantijas okeāna krastiem uz Spāniju, aptverot ievērojamu daļu Francijas Vidusjūras piekrastes un Korsikas.

Šo informāciju sniedza nacionālais laikapstākļu dienests Météo-France. Meteoroloģiskā aģentūra izdeva oficiālus rekordus par ārkārtējiem vēja ātrumiem, kas mēra 108 jūdzes stundā (180 kilometri stundā), kas ietekmēja Bretaņas piekrasti.

Lasi vēl: Beidzot: Dabas vērotājs Vilis Bukšs sniedz ieskatu par gaidāmo ziemas iestāšanos Latvijā

Tāpat Normandijas piekrastē vēja ātrums sasniedza 96 jūdzes stundā (160 km/h), savukārt iekšzemes apgabalos brāzmas sasniedza līdz 90 jūdzes stundā (150 km/h).

 

Leave a Comment