Daudzus autovadītājus iespējams šī ziņa samulsinās, tomēr 1.augustā stājās spēkā jauns noteikums iekš OCTA

Tika paziņots svarīgs atgādinājums visiem Latvijas autovadītājiem sakarā ar OCTA. Daudzus, protams, šī ziņa stipri mulsināja, tomēr daudzi uzskata, ka šo jau sen vajadzēja ieviest. 

OCTA apdrošināšanā no ceturtdienas, 1. augusta, sistēmu “Bonus-malus” aizstās apdrošināšanas vēstures dati. Tā būs vienkāršota un centralizēta apdrošināšanas vēstures datu apmaiņas sistēma, kurā nebūs sarežģītu algoritmu un formulu, kas padarīja iepriekšējo sistēmu grūti saprotamu.

Šīs izmaiņas tiek ieviestas arī, lai atvieglotu informācijas apmaiņu starp Zaļās kartes sistēmas dalībvalstīm.

LTAB skaidro, ka, nosakot polises cenu un izvērtējot klientu riskus, apdrošinātāji joprojām ņems vērā transportlīdzekļa īpašnieka vai reģistrētā turētāja apdrošināšanas vēsturi, kas ietver informāciju par iepriekšējiem apdrošināšanas gadījumiem un apdrošināšanas dienu skaitu, kā arī citus kritērijus, piemēram, soda punktus, transportlīdzekļa izmantošanas mērķi un atrašanās vietu.

Bet kā ar cenu?

Protams, ka pilnīgi visus uztrauc jautājums par cenām un to vai tās paliks tādas pašas kā līdz šim. Tagad noskaidrosim kā tad tur īsti būs..

Abāšins norāda, ka cenu noteikšana būs katra apdrošinātāja ziņā. Viņš skaidro, ka cenu veidošanas faktori ir atkarīgi no katra apdrošinātāja individuāli. Reizēm cenu atšķirības var būt ievērojamas, īpaši attiecībā uz specifiskām auto vai noteiktām motociklu kategorijām.

Viņš uzsver arī piemēru, ka pavasarī iegādājoties motociklu un OCTA polisi, daži apdrošinātāji var piedāvāt polisi uz deviņiem mēnešiem par 30 eiro, bet citi – par 90 eiro.

Apdrošinātāji izmanto dažādus faktorus cenu noteikšanai, piemēram, braukšanas vēsturi un apdrošināšanas ilgumu. Šie faktori saglabāsies nemainīgi, pat ja atteiksimies no vecās sistēmas.

Lasi vēl: Draudzene pacienāja ar kabaču kaviāru bez eļļas un etiķa, ar noslēpumainu sastāvdaļu. Pasakains gardums, ko tagad gatavoju arī sev. Mēli var norīt!

“Bonus-malus” sistēmas reorganizācija nemainīs veidu, kā apdrošinātāji nosaka apdrošināšanas polises cenu. Tāpat kā iepriekš, katrs apdrošinātājs patstāvīgi izvērtēs klienta apdrošināšanas riskus un noteiks prēmijas apmēru.

Tas ir par galveno. Bet tagad parunāsim par OCTA un to ietekmi uz Latviju, kā arī noteikumiem. Jau vairākus gadus ir pieņemts, ka arī radari spēj ”ķert” automašīnas, kurām nav OCTA. Lai gan arī tagad daudzi cilvēki to nemaz nav zinājuši un viņiem tas esot jaunums.

Bet vai tu zini arī ko vēl radars piefiksē redzot braucam tavu automašīnu? Skaidrosim tālāk! 

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment