Daudzus autovadītājus iespējams šī ziņa samulsinās, tomēr 1.augustā stājās spēkā jauns noteikums iekš OCTA

Pārāk ātra braukšana var vadītājiem radīt ne tikai sodu par ātruma pārsniegšanu. Ja transportlīdzeklim nav derīgas tehniskās apskates vai OCTA polises, arī par to tiks piemērots sods.

Jau vairākus gadus ir stājies spēkā jaunais Administratīvās atbildības likums, sods tiek piemērots par katru pārkāpumu atsevišķi, kas nozīmē, ka par ātruma pārsniegšanu, braukšanu bez polises un bez tehniskās apskates, kopējā sodu summa var sasniegt pat 425 eiro, šogad gan jau vairāk.

Vadītāji bieži tiek pieķerti par ātruma pārsniegšanu, un Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) pēc radaru fiksētajiem pārkāpumiem pārbauda, vai transportlīdzeklim ir izieta tehniskā apskate un iegādāta OCTA polise. Pēc tam informācija tiek nodota likumsargiem, kas pieņem lēmumu par soda piemērošanu. Likumsargi norāda, ka vienmēr tiek piemērots mazākais iespējamais sods.

Sods par ātruma pārsniegšanu sākas no 20 eiro, par neizietu tehnisko apskati minimālais sods ir 55 eiro, bet par braukšanu bez OCTA polises – 350 eiro. Šogad iespējams summas jau ir krietni lielākas.

Kopš 2020.gada 1. jūlija, kad sods tiek piemērots par katru pārkāpumu atsevišķi, autovadītājiem jābūt gataviem uz ievērojamām soda naudām. Ja sods netiek nomaksāts 30 dienu laikā, tā piedziņu pārņem zvērināti tiesu izpildītāji.

 

2019.gadā vairāk nekā 3000 autovadītāju tika sodīti par to, ka viņu automašīnām nebija iegādāta obligātā civiltiesiskā apdrošināšana, bet 2020.gadā šādu gadījumu skaits jau ir sasniedzis 1061. Tāpat par braukšanu bez derīgas tehniskās apskates 2019.gadā tika sodīti pusotrs tūkstotis vadītāju, bet 2020.gadā jau 673.

Likumsargu auto, kas aprīkots ar 360 grādu kameru, īsā laikā ir fiksējis vēl vairākus tūkstošus transportlīdzekļu, kas piedalās ceļu satiksmē bez apdrošināšanas. Arī uz šodienu šāda tipa automašīnas pieķer ļoti daudzus autovadītājus.

Lasi vēl: Draudzene pacienāja ar kabaču kaviāru bez eļļas un etiķa, ar noslēpumainu sastāvdaļu. Pasakains gardums, ko tagad gatavoju arī sev. Mēli var norīt!

CSDD pārstāve Ieva Bērziņa piebilda, ka ir satraucoši, ka cilvēki turpina pārkāpt ātrumu, neskatoties uz to, ka viņi zina par radaru esamību. Atgādināsim, ka arī šogad likumsargi pielieto dronus, lai fiksētu pārkāpumus.

Viņa norādīja, ka izsūtīto sodu apjoms ir ļoti liels. Savukārt CSDD e-pakalpojuma lietotāji, kuri veic īpašu atzīmi, automātiski saņem atgādinājumu, kad tuvojas tehniskās apskates vai polises termiņa beigām.

 

Leave a Comment