Asinsvadu ateroskleroze: kā neļaut holesterīnam vaļu?

Uzturs un aktīvs dzīvesveids
Visiem, kam ir paaugstināts holesterīna līmenis, regulāri ēdienkartē jāiekļauj kāposti. Kā pierādījuši jaunākie pētījumi, šajā dārzenī, bet īpaši skābētos kāpostos, ir daudz dabisko antioksidantu, kas noārda holesterīna nogulsnējumus.

Otrs lielākais asinsvadu aterosklerozes ienaidnieks ir tomāti. Tajos esošā viela likopēns ne tikai noārda holesterīnu, bet arī nepieļauj tā veidošanos. Tomātus var ēst gan svaigus, gan ceptus vai sautētus… Tiesa, cilvēkiem, kuriem ir kuņģa čūla, no tomātu sulas labāk atteikties.

Trešais dārzenis, kuru holesterīns necieš ne acu galā, ir ķiploks. Slimības profilaksei pietiek apēst ķiploka daiviņu dienā.

Visādā ziņā vajadzētu censties ievērot arī vienkāršus galda noteikumus, proti, mazāk ēst auksto gaļu, treknus buljonus, treknu cūkgaļu, speķi, tortes, krēmus. Vēlams ierobežot arī olu, sāļu, asu un pikantu ēdienu lietošanu. Prioritāte dodama zivīm un dārzeņiem, neaizmirstot pagatavotajiem ēdieniem dāsni pievienot zaļumus, īpaši pētersīļus.

Jo vairāk mēs kustamies, jo intensīvāk pa dzīslām rit asinis, bet tas savukārt nozīmē, ka sīkie holesterīna nogulsnējumi neizbēgami tiek “aizskaloti”. Tāpēc aicinājumi pievērsties sportošanai un vingrošanai nav tikai saukļi, lai iemānītu cilvēku sporta vai trenažieru zālē. Ja galīgi nav ne vēlēšanās, ne laika to darīt, mēģiniet katru dienu izbrīvēt vismaz 30 minūtes aktīvai pastaigai.

Aterosklerozes sākumstadijā lieliski palīdz karsta vanniņa rokām, ko visieteicamāk lietot vakarā pirms gulētiešanas.

* Ietinas segā un rokas iemērc bļodā ar 35–37 grādus karstu ūdeni. Pakāpeniski 10 minūšu laikā pievieno vēl karstāku ūdeni, paaugstinot tā temperatūru bļodā līdz 42–46 grādiem, un karsē rokas vēl 10–15 minūtes. Procedūras laikā sāks izdalīties sviedri – tā tam arī jābūt. Pēc tam ķermenis jānoslauka, jāuzvelk sausa veļa un jāliekas gultā.

Nekad nav par vēlu
Lai uzveiktu asinsvadu aterosklerozi tās sākumstadijā un nepieļautu slimības tālāku attīstību, būtībā pietiek ar regulāru vingrināšanu un vieglu diētu. Taču nereti cilvēks īsti attopas tikai tad, kad kaite jau aizgājusi pārāk tālu un sākusies, ja tā varētu teikt, organisma vispārēja holesterinizēšanās. Tās izpausmes ir šādas:

* bieži un galvenokārt vakaros it kā bez jebkāda iemesla smeldz kājas, īpaši ikri;

* pat neliela fiziska piepūle izraisa aizdusu un pastiprinātu sirdsdarbību;

* reizēm jūtamas sāpes sirdī;

* parādās izteikta meteoatkarība (asinsspiediena svārstības, mainoties laika apstākļiem);
* biežas galvassāpes.

Ja šie simptomi eksistē, ar vizīti pie ārsta nedrīkst kavēties. Ielaistu aterosklerozi ar kāpostiem un pastaigām vien izārstēt nav iespējams: nepieciešams ilgstošāks medikamentozās ārstēšanas kurss. To, kādi tieši preparāti nepieciešami, ņemot vērā katra pacienta individuālās īpatnības, noteiks tikai ārsts (īpaši smagos gadījumos, kad holesterīns skāris artērijas, kas baro sirdi, nepieciešama operācija).

Gan diēta, gan fiziskās slodzes ir neatņemamas antiholesterīna programmas sastāvdaļas. Taču ielaistas asinsvadu aterosklerozes gadījumā gastronomiskie liegumi ir daudz striktāki. Pilnībā jāatsakās no:

* dzīvnieku izcelsmes taukiem;

* sālījumiem, kūpinājumiem, asām marinādēm;

* trekniem piena un skābpiena produktiem;

* mīkstas maizes;

* ceptiem ēdieniem;

* cukura un saldumiem;

* alkohola (reizēm var atļauties glāzīti konjaka vai nedaudz sarkanvīna).

Ēdienkartes pamatā ir biezputras, veģetāras zupas, vārīti dārzeņi, jūras produkti, treknas jūras zivis, pākšaugi (sevišķi veselīgas ir lēcas), sulas, svaigas ogas un augļi (skābie āboli, greipfrūti, citroni, arbūzi, pīlādži u.c.), kā arī no tiem vārīti kompoti un ķīseļi. Ievērot šādu diētu nāksies ilgi, ilgi – vismaz gadu, bet varbūt pat divus, saprotams, ja būs patiesa vēlēšanās uzvarēt holesterīnu. Toties ar fizkultūru ielaistas asinsvadu aterosklerozes gadījumā var nodarboties, tikai iepriekš konsultējoties ar ārstu.

Paralēli ārsta ieteiktajam ārstēšanās kursam vēlams dzert holesterīnu šķīdinošus un asinsvadus attīrošus svaigi spiestu dārzeņu sulu kokteiļus, ārstniecības augu novārījumus un uzlējumus.

Izspiež burkānu, seleriju, pētersīļu, spinātu, biešu, gurķu un ķiploku sulu, sajauc dažādās attiecībās un dzer pa glāzei 3 reizes dienā tukšā dūšā:

* no rīta – burkānu, seleriju, pētersīļu un spinātu sulu, sajauktu attiecībā 7:4:2:3;

* dienā – burkānu, biešu un seleriju sulu, sajauktu attiecībā 8:3:5;

* vakarā 1–1,5 stundas pirms gulētiešanas – burkānu, gurķu un ķiploku sulu, sajauktu attiecībā 4:2:1.

Ārstēšanās kurss – pa vienam mēnesim 4 reizes gadā. Starp citu, šos pašus kokteiļus 3 reizes gadā 10 dienu ilgos kursos var dzert, ja slimība ir vieglā formā, kā arī tās profilaksei.
Ielaistas un progresējošas asinsvadu aterosklerozes gadījumā ārsti izraksta ne tikai holesterīnu noārdošos preparātus, bet arī zāles, kas regulē holesterīna veidošanās procesus organismā. Paralēli šiem medikamentiem var lietot vairākus fitolīdzekļus, kas šo zāļu iedarbību pastiprina un tādējādi samazina ārstēšanās laiku.

Uzmanību! Lietot šos maisījumus tikai profilakses nolūkos nedrīkst, jo tie var izraisīt holesterīna maiņas procesu traucējumus organismā.

* Tējkaroti arnikas ziedu un parasto pelašķu aplej ar glāzi verdoša ūdens, 30–40 minūtes nostādina, tad izkāš un izdzer dienas laikā.

* 300 g žāvētu helēniju ālantes sakņu aplej ar puslitru degvīna un 10 dienas nostādina tumšā vietā. Lieto pa ēdamkarotei 3 reizes dienā obligāti pirms ēšanas. Ārstēšanās kurss – pa 10 dienām 3–6 reizes gadā (atkarībā no slimības smaguma).

* Ar sasmalcinātiem mežrozīšu paaugļiem piepilda 2/3 no pudeles tilpuma, pārlej degvīnu, 2 nedēļas, katru dienu sakratot, nostādina tumšā vietā. Lieto pa 20 pilieniem uz cukurgraudiņa. Kurss – pa 2 nedēļām 2–3 reizes gadā.

* Ēdamkaroti kazeņu lapu aplej ar glāzi verdoša ūdens, 2 stundas nostādina, tad izkāš. Dzer siltu pa pusglāzei 3–4 reizes dienā pirms ēšanas. Kurss – pa 3 nedēļām 4 reizes gadā.

Starp citu, zinātnieki secinājuši, ka dzīvespriecīgie cilvēki ar asinsvadu aterosklerozi sirgst daudz retāk nekā tie, kas pasaulē raugās drūmām acīm. Un ne tikai. Vēl mediķi secinājuši, ka pašas dabiskākās zāles, kas noārda holesterīnu, ir – smiekli. Pilnīgi pietiekot vismaz 5–7 minūtes dienā no sirds kārtīgi izsmieties, un asinsvadu ateroskleroze nedomās tuvoties.

Leave a Comment