Kontrastduša un masāžas labam tonusam. Kā veicamas?


Nepareizs dzīvesveids un hipodinamija agrāk vai vēlāk noved pie tā, ka organisms sāk strādāt gausāk. Tādās reizēs parasti mēdz teikt, ka ir traucēta vielmaiņa, palēnināts metabolisms. Ko darīt, lai metabolisms neslinkotu un ķermenis vienmēr būtu tonusā.

Aplaistīšanās ar aukstu ūdeni
Aplaistīšanās ar aukstu ūdeni ne tikai norūda organismu. Pateicoties intensīvajam asinsvadu un saistaudu treniņam, tie nostiprina imunitāti, izlīdzina ādu. Vēnu varikozes, celulīta un ķermeņa elastības saglabāšanas profilaksei ar aukstu ūdeni ieteicams aplaistīt krūtis un kājas (gurnus ieskaitot). Šādas aplaistīšanās lieliski stimulē imunitāti un paaugstina organisma noturību pret saaukstēšanās slimībām.

Kontrasta aplaistīšanās
Termiskā masāža – kontrastaplaistīšanās – stimulē asinsriti, paaugstina metabolismu, palīdz saglabāt ādu gludu un tvirtu. Pamīšus aplaistīt ar aukstu un karstu ūdeni ieteicams ne tikai kāju pēdas, bet arī gurnus un pat visu ķermeni. Ja pārāk krass kontrasts šķiet nepieņemams, katrs var piemeklēt sev tīkamāko gan vēsā, gan siltā ūdens temperatūru. Kontrasta aplaistīšanās stimulē arī kapilārus, kas ir ļoti svarīgi.

Karsta vanna
Karsta vanna ar putām, sāli vai ekstraktiem ieteicama ne biežāk kā reizi nedēļā. Tā paplašina ādas poras, kapilārus un asinsvadus.

Uzmanību! Biežas karstas vannas pastiprina celulītu, ir kaitīgas cilvēkiem, kas slimo ar vēnu varikozi, sirdskaitēm, osteohondrozi… Tātad biežāk nekā reizi nedēļā 20–30 minūtes karsēties vannā nav veselīgi.

Vannu var sagatavot ar dažādām piedevām. Var pievienot trīs ēdamkarotes medus un trīs litrus piena vai ārstniecības augu (aveņu, brūkleņu, liepu ziedu, kumelīšu, rozmarīna u.c.) uzlējumus. Šim mērķim itin labi var izmantot tās drogas, kuru ārstnieciskās lietošanas termiņš beidzies. Vannai var pievienot arī sāli – parasto, jūras vai jodēto.

Sāls vannai papildus var pieliet tējkaroti joda šķīduma un pievienot divas ēdamkarotes pārtikas sodas. Toties uzskats, ka putu vannas palīdz notievēt, ir kļūdains.

Lai lasītu rakstu tālāk, šķiriet nākamo lapu!

Leave a Comment