Vectēvs nekad neizmeta nevienu kartupeļu mizu un tagad rīkojos tāpat: rezultāts dārzā satriecošs

Mēs stāstām par visām niansēm, kā no kartupeļu mizām izveidot mēslojumu un tā lietderīgajām īpašībām.

Kas var būt lētāks un pieejamāks par kartupeļu mizām? Droši vien nekas. Tad dārzkopjiem ir lieliska ziņa – tieši šis ierastais produkts var kļūt par universālu mēslojumu augiem. Kā no kartupeļu mizām pagatavot noderīgu mēslojumu un kur to izmantot, lasiet tālāk.

Kartupeļa miza ir vērtīgākā kartupeļa daļa, kas satur daudz barības vielu, daudz vairāk nekā paša kartupeļa vidusdaļa.

Lai šo vērtīgo daļu neizmestu, to var izmantot kā mēslojumu citiem augiem. Tā satur kāliju, fosforu, magniju, fluoru un citus mikroelementus, kas nepieciešami sekmīgai dārzeņu dārza kultūru augšanai.

Kartupeļu mizas ir pieejams un dabīgs augu barības avots, ko var viegli savākt mājās. Tās var kalpot arī kā lielisks kukaiņu kaitēkļu apkarošanas līdzeklis, padarot to par neaizstājamu sastāvdaļu bioloģiskajā lauksaimniecībā.

Kartupeļu mizu kā mēslojuma priekšrocības un trūkumi

Kartupeļu mizu izmantošanai par mēslojumu ir savas priekšrocības, kas padara to par pievilcīgu risinājumu dārzkopjiem.

Pirmkārt, tās ir pieejamas: kartupeļi ir katrā mājā, un ziemas laikā var uzkrāt pietiekami daudz mizu, lai mēslotu visu sezonu. Turklāt mizas ir bagātas ar makro- un mikroelementiem, kas ļauj tām konkurēt ar dažiem minerālmēsliem.

Tas ir arī dabīgs produkts, kas novērš ķīmisko vielu uzkrāšanās risku kultūraugos. Svarīgi arī atzīmēt, ka kartupeļu mizas atšķirībā no kūtsmēsliem vai komposta neveicina nezāļu augšanu.

Tomēr šai metodei ir arī trūkumi: kartupeļu mizas, kas izkaisītas pa dārzu, var piesaistīt grauzējus, un, lai sasniegtu vēlamo rezultātu, tās ir regulāri jāmaina. Turklāt ir grūti kontrolēt derīgo vielu koncentrāciju, kas var izraisīt nepietiekamu barošanu.

Lasi vēl: Ko jūs varat ievietot burkā ar gurķiem: pieredzējušas saimnieces dalījās noslēpumos

Pareiza kartupeļu mizu uzglabāšana

Lai kartupeļu mizas saglabātu līdz pavasarim, tās var kaltēt vai saldēt.

Žāvēšana ir viens no ērtākajiem veidiem, kā sagatavot mizas izmantošanai par mēslojumu. Visērtāk šim nolūkam izmantot cepeškrāsni vai karstu radiatoru. Cepeškrāsnī šis process ilgst 3-4 stundas temperatūrā, kas nepārsniedz 100 °C, pēc tam mizas var sasmalcināt un atkal izžāvēt.

Pārbaudi savas zināšanas par dažādiem žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu žargonvārdi? Noskaidrosim!

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

 

Your score is

The average score is 55%

0%

Šādu produktu var uzglabāt audekla maisiņā, kas ir ērts turpmākai lietošanai. Siltā gadalaikā mizas var izklāt uz avīzes vai auduma un atstāt siltā, labi vēdināmā vietā 7-10 dienas atkarībā no mizas biezuma.

Efektīva uzglabāšanas metode ir arī sasaldēšana, taču ierobežotās saldētavas jaudas dēļ labāk izmantot balkonu vai citu vēsu vietu.

Par to, kā lietot kartupeļu mizas dārzā, lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment