Kā pareizi laistīt avenes un citu ogu krūmus pēc ražas novākšanas: ne visi dārzkopji to zina

Mēs pastāstīsim, kā laistīt avenes pēc augļu novākšanas un kāpēc to darīt.

Lielākā daļa dārzkopju pēc ražas novākšanas pārstāj laistīt avenes, jāņogas un citus krūmus. Viņu loģiku var saprast – kāpēc laistīt, ja krūmi vairs nenes augļus.

Taču tā nav taisnība: laistīt avenes (un citas ogulāju kultūras) vajadzētu ne tikai augļu laikā, bet arī pēc to novākšanas – tas ļaus krūmam atveseļoties. Mēs jums pastāstīsim, kad rudenī laistīt avenes un kā to darīt.

Kā laistīt avenes rudenī

Pēc tam, kad avenes jau ir novākušas augļus, tās nav nepieciešams laistīt saskaņā ar grafiku. Viss, kas jums jādara, ir periodiski jāpārbauda augsne aveņu dobē. Laistiet tikai tad, kad augsne kļūst sausa – 2 laistīšanas kannas katram krūmam. Pēc tam zeme ir sekli jāuzrok.

Lietus sezonā, iespējams, šāda laistīšana nebūs nepieciešama – jāvadās pēc augsnes stāvokļa, jo avenēm nepatīk pārmērīgs mitrums. Īpaši svarīgi ir uzturēt augsni mitru līdz augsnes sasalšanai, jo sausuma apstākļos augi var būt mazāk izturīgi pret salu.

Tieši tāpēc pirms pirmajām salnām avenes ir jālaista pēdējo reizi. Laistīšanas norma ir 30 litri uz 1 kvadrātmetru avenes. Šāds mitruma daudzums ir nepieciešams, lai krūms varētu pārziemot, neizjūtot tā trūkumu.

Lasi vēl: Vectēvs nekad neizmeta nevienu kartupeļu mizu un tagad rīkojos tāpat: rezultāts dārzā satriecošs

Pēc laistīšanas augsne jāmulčē. Mulču uzklāj ap aveņu krūmiem, lai aizsargātu saknes no sala un saglabātu augsnes mitrumu. Mulčēšanai vari izmantot kompostu, salmus, koku mizas, zāģu skaidas vai kritušās lapas. Mulča slānim jābūt apmēram 5-10 cm biezam, taču izvairies no tiešas mulčas saskares ar dzinumiem, lai novērstu dzinumu bojāšanos.

Pārbaudi savas zināšanas par dažādiem žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu žargonvārdi? Noskaidrosim!

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

 

Your score is

The average score is 55%

0%

Ievērojot šos soļus, aveņu krūmi būs labi sagatavoti ziemai un būs veselīgi nākamajā gadā, nodrošinot bagātīgu un garšīgu ražu.

 

Leave a Comment