Vecākais, vidējais, jaunākais – kā bērna dzimšanas secība ietekmē viņa likteni

Uz bērna raksturu un likteni ietekmē ne tikai gēni, bet arī viņa vide un audzināšana. Nozīmīga loma ir bērna “pozīcijai” ģimenē, brāļu un māsu klātbūtnei un viņu dzimšanas secībai.

Bērni, kas dzimuši vienā ģimenē un kurus audzina vieni un tie paši vecāki, atšķiras pēc rakstura un uzvedības. Šķiet, apstākļi un vide ir vienādi, bet rezultāts ir atšķirīgs.

“Dzimšanas secības” un “stāvokļa” ģimenē ietekmi uz bērna raksturu pētīja Z. Freida sekotājs, psihologs Alfrēds Adlers.

Pēc Adlera domām, katra pozīcija rada atšķirības cilvēku raksturos, attieksmē pret sevi, citiem cilvēkiem un pasauli.

Pirmdzimtie

Pirmdzimtais ir īpašs, ja vien viņš ir vienīgais bērns. Viņš ir visuma centrs un no vecākiem saņem neierobežotu mīlestību un rūpes.

Vecākie bērni parasti ir atbildīgi, un atbildības sajūta var būt pārspīlēta, kas dažos gadījumos izraisa pārmērīgu trauksmi. Viņi labāk mācās, kas ir saistīts ne tikai ar augsto inteliģenci, bet arī ar ambīcijām, vēlmi būt pirmajiem, mēdz ievērot noteikumus.

Otrā bērna parādīšanās krasi maina situāciju, izraisot šoku pirmdzimtajam. Ja starpība starp bērniem ir mazāka par 5-6 gadiem, šāds stress ir īpaši spēcīgs, jo bērns zaudē neierobežotu varu pār vecākiem. Situācija ir sarežģītāka, ja otrs bērns ir viena dzimuma ar pirmdzimto.

Tāpēc pirmdzimtajiem parasti ir nosliece uz perfekcionismu, kura saknes ir tieši vecāku mīlestības zaudējumā pēc jaunāka bērna piedzimšanas. Bērns zemapziņā pieņem lēmumu būt labākais, lai atgūtu vecāku mīlestību, nopelnot mīlestību. Bieži vien tas pats modelis pāriet pieaugušo vecumā uz attiecībām ar partneriem.

Lasi vēl: Šīs 8 lietas virtuvē nodrošinās jūsu mājoklim labklājību un naudu

Jaunākais no diviem bērniem

Otrais bērns nepazīst “vispārējas pielūgsmes” situāciju, kādā bija viņa vecākais brālis vai māsa. Jau no mazām dienām tas dzīvo pasaulē, kurā pieaugušie savu uzmanību, mīlestību un rūpes sadala starp viņu un vecāko bērnu.

Jau no paša sākuma otrais bērns cenšas atdarināt un panākt vecāko brāli vai māsu. Tāpēc viņi bieži vien attīstās ātrāk nekā pirmdzimtais. Jaunākie bieži vien ir ambiciozi, jo bieži vien cenšas ne tikai neatpalikt, bet arī apsteigt vecākos.

Mazākajam no abiem bērniem ir grūti panākt brāli vai māsu, kam jau ir panākumi skolā, tāpēc viņš cenšas sevi realizēt citās jomās.

Pārbaudi savas zināšanas par dažādiem latviešu vecvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu vecvārdi? 

1 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

2 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

3 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

Your score is

The average score is 44%

0%

Šādi bērni parasti ir mazāk atbildīgi, jo vairumā gadījumu vecāki otrajam bērnam uzliek mazāk pienākumu un ir nosliece uz manipulācijām. Jaunākie bieži atbildību par savu rīcību pārliek uz vecākajiem un mēdz savus mērķus sasniegt ar viltībām un manipulācijām.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment