5 lietas, ko nevajadzētu stāstīt citiem. Arābu tautas gudrības

4. “Nestāstiet cilvēkiem to, ko viņi nespēj saprast.”

Par piesardzību attiecībā uz to, ar kādu informāciju mēs dalāmies ar citiem.

Pamatideja ir tāda, ka ne visi cilvēki spēj apzināties un pareizi interpretēt noteiktas zināšanas vai idejas savas ierobežotās uztveres, pieredzes vai izglītības līmeņa dēļ.

 

Arābu kultūrā tiek uzskatīts, ka priekšlaicīga sarežģītu jēdzienu izteikšana tiem, kuri nav gatavi tos uztvert, var novest pie pārpratumiem, nozīmes neizpratnes un pat šo zināšanu nepareizas izmantošanas.

Šī gudrība aicina rūpīgi izvēlēties auditoriju, kuras priekšā atklājat dziļas patiesības, filozofiskas idejas vai specializētas zināšanas. Ir svarīgi pārliecināties, ka klausītājiem ir pietiekama bagāža, lai saprastu jūsu vēstījuma jēgu.

Jūs iztērēsiet ārkārtīgi daudz enerģijas, lai jūs sadzirdētu nedzirdīgie. Bet kāpēc? Jums vienkārši jāatrod dzirdīgs cilvēks.
Tajā pašā laikā šī gudrība neprasa pilnībā slēpt zināšanas. Gluži otrādi, tā uzsver, cik svarīgi ir atrast pareizo pieeju un brīdi, lai gudrību nodotu tiem, kas patiešām ir gatavi to saņemt un izmantot.

5. “Kad tu runā, taviem vārdiem jābūt labākiem par klusēšanu.”

Alternatīva: “nerunā, ja vien tas pasaulē neko nemainīs.”

Jebkuram izteikumam vajadzētu nest jēgu, gudrību un darīt vairāk laba nekā tad, ja cilvēks vienkārši klusē. Arābi vērtē klusēšanu kā piesardzības un paškontroles pazīmi, tāpēc to vajadzētu pārkāpt tikai tad, ja jūsu vārdi ir patiesi nozīmīgi.

Visbīstamākais daudzdzīvokļu mājas stāvs – šeit labāk nedzīvot; Nav nepieciešams neko teikt, sapratīsi pats

 

Šī gudrība mudina cilvēku rūpīgi apsvērt savus vārdus, pirms tos izrunāt. Tukša pļāpāšana, bezjēdzīgas runas vai emociju ietekmē pārsteidzīgi teikti vārdi ir daudz mazāk vērtīgi nekā vienkārši klusēšana.

Arābu kultūrā cilvēki tiek mudināti atturēties no runāšanas, ja vien tā nepiešķir diskusijai jēgu, nesniedz svarīgas zināšanas vai neveicina kāda pozitīva mērķa sasniegšanu. Klusēšana tiek uzskatīta par gudrības un paškontroles pazīmi.

Lasi vēl: Kad tomāti būs uzziedējuši: tad pienācis laiks tos pienācīgi piebarot: augļu aizmetņu un raža būs bagātīga

Tomēr, ja cilvēks tomēr nolemj runāt, no viņa tiek sagaidīts, ka viņš teiks vārdus, kas nes dziļu nozīmi, izpratni un vērtīgu dzīves pieredzi. Viņa runai vajadzētu iedvesmot, apgaismot vai sniegt labumu klausītājiem, nevis palikt tukšiem vārdiem.

Ierīkoju videonovērošanu savās lauku mājās, bet kad ieraudzīju. kas tur notiek nespēju pat parunāt kādu brīdi

Šie pieci arābu gudrie padomi ir tikai neliela daļa no šīs kultūras bagātā mantojuma. Tie mums atgādina par  rūpīgas komunikācijas un pašcieņas nozīmi. Un tie vienkārši liek mums mazliet apstāties šajā ikdienas steidzīgajā pasaulē un aizdomāties……

Interesanti, kurš no šiem citātiem ar jums rezonēja, patika visvairāk? Dalieties komentāros.

Leave a Comment