Šī nezināšana dzīvniekam var ļoti kaitēt! Eksperti atklāj, ko nekādā gadījumā nevar darīt vasaras karstumā suņiem un kaķiem

Foto – Pexels

Kad ārā valda īsta vasara un tveice, daudzi suņu un kaķu saimnieki aizdomājas – vai tik nevajadzētu dzīvnieciņam atvieglot dzīvi šādā tveicē, apcērpot viņa biezo apmatojumu?

Cilvēki, protams, ir pārliecināti, ka tādā veidā saviem mīluļiem palīdzēs. Tomēr, kā izrādās, pretēji šim visai izplatītajam uzskatam, efekts ir pretējs – dzīvniekam šādā veidā tikai var nodarīt sliktāk. Kaķu un suņu kažoks ļoti atšķiras no cilvēku matiem un patiesībā tas palīdz aizsargāt tos gan karstuma, gan no saules.

Un, kā izrādās, noskujot suņa kažoku karstā laikā, var iedzīvoties ļoti, ļoti lielās nepatikšanās!

Sunim biezs kažoks: ko tomēr nedarīt?

Suņu kažoks vasarā nav ne jāmitrina, ne jāmazgā, lai dzīvnieku atvēsinātu. Patiesībā dzīvnieks var pat vēl vairāk pārkarst, ja to atstāsiet ar mitru kažoku vai vēl trakāk – bez kažoka, ja izdomāsiet to noskūt… Galu galā, dabā ir par visu padomāts – suņa kažoks ir dabisks izolators, kas palīdz tiem dabiski regulēt temperatūru ne tikai aukstā, bet arī karstā laikā: kažoks aukstā laikā saglabā siltumu tuvu ķermenim, bet karstā laikā aiztur karstuma piekļūšanu pie ķermeņa.

Tāpēc ir skaidrs, ka, ja sunim tiek karstā laikā noskūts kažoks, viņa dabiskā termoregulācija tiek traucēta.

Izpildi testu!

Pārbaudi savas zināšanas par latviešu žargonvārdiem!

Vai zini ko nozīmē šie latviešu žargonvārdi? 

1 / 3

Vai zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

2 / 3

Vai zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

Your score is

The average score is 50%

0%

Daudzām suņu šķirnēm ir “dubults” kažoks, kas apvieno garu, stingru apmatojumu ar īsāku kažoka kārtu. Šis dubultais “kažoks” ir ūdensnecaurlaidīgs un pasargā dzīvnieku no dažādiem laika apstākļiem. Tas darbojas kā izolācija pret augstām un zemām temperatūrām.

Tādām suņu šķirnēm kā labradors, retrīvers, haskijs un malamuts, t. i., suņiem ar biezu apmatojumu, pēc apmatojuma noskūšanas var rasties lēna apmatojuma augšana vai pat alopēcija (kailums).

Šo pazīmi sauc par folikulu apstāšanos, un tai raksturīga apstādināta matu augšana līdz pat 2-3 gadiem. Šīs īpatnības cēlonis nav līdz galam noskaidrots, tomēr tiek uzskatīts, ka temperatūras atšķirību ietekmē suņa matu folikulos iestājas miera stāvoklis, tāpēc mati vairs neaug.

Tātad, ja jūs tomēr neklausāt ekspertu padomos un izlemjat “pats ar savu galvu” noskūt vasaras karstumā savu suni, tas, iespējams, var palikt “bez kažoka” pat uz vairākiem gadiem!

Foto – Pexels

Arī īsspalvainajiem suņiem ar kažoku vasarā neko īpaši nevajag darīt – piemēram, to kaut kādā veidā mitrināt. Arī šiem dzīvniekiem notiek dabiska termoregulācija. Protams, jāievēro nosacījums, ka dzīvnieks ilgu laiku neatrodas tiešos saules staros, tam ir pieejama ēna un svaigs dzeramais ūdens. Mūsdienās tāpat zooveikalos ir nopērkamas atvēsinošās vestes, kas ilgstoši saglabā vēsumu un tās var uzvilkt savam mīlulim, piemēram, ja dodaties ceļā vai ir zināms, ka ilgāku laiku būs jāpavada karstos laika apstākļos.

Runājot par kaķu skūšanu karstā laikā, iemesli, kāpēc to nedarīt, ir vēl nopietnāki!

Raksta turpinājumu lasi nākošajā lapā:

Leave a Comment