Šī nezināšana dzīvniekam var ļoti kaitēt! Eksperti atklāj, ko nekādā gadījumā nevar darīt vasaras karstumā suņiem un kaķiem

Kaķi un skūšanās: kāpēc tas ir lielākais ienaidnieks?

Foto – Pexels

Tāpat kā suņus, arī kaķus vasarā nav ieteicams skūt, jo tie ir lieliski pielāgojušies sava ķermeņa temperatūras regulēšanai un tiem nav vajadzīgs vasarā “skūties”. To kažoks pasargā dzīvniekus gan no aukstuma, gan liela karstuma. Kaķi, tāpat kā suņi, var ciest no saules stariem, ja tiek skūti.

Bieža cirpšana vai skūšana izraisa kaķu apmatojuma retināšanos un paaugstinātu matu velšanos,  kā arī pat var novest pie tā, ka dzīvnieka apmatojums atsevišķos rajonos vienkārši pārstāj augt un sāk izkrist.

Tāpat neaizmirstiet, ka lielākajai daļai dzīvnieku cirpšana un skūšana ir milzīgs stress, kas var izraisīt neparedzamas sekas mīluļa pašsajūtā un uzvedībā.

Izņēmums!

Tomēr ir situācijas, kad tomēr nevar iztikt bez dzīvnieka apmatojuma apgriešanas. Ir noteiktas suņu šķirnes, kurām ir ārkārtīgi biezs vai garš kažoks, un kuri principā šādā veidā ir jākopj cauru gadu – protams, arī vasarā!

Tādas šķirnes ir, piemēram, Ši tzu, angļu un amerikāņu kokerspanieli, pūdeļi, Jorkšīras terjeri un citas. Šādā gadījumā apmatojuma apgriešana ir neatņemama šī dzīvnieka aprūpe un higiēna, kas jādara cauru gadu – ne tikai vasarā.

Svarīgi gan atcerēties, ka karstumā arī šos mīluļus nevajadzētu apgriezt pārāk daudz, lai saules stari ādai tomēr nevarētu piekļūt par daudz.

Kažoks jākopj regulāri!

Foto – Pexels

Dažreiz saimnieki sūdzas, ka dzīvnieka apmatojums saveļas un āda kļūst jutīga. Esiet rūpīgi saimnieki un tādu problēmu nebūs! Ja jūsu mājdzīvniekam ir garš apmatojums, tas ir jākopj – to regulāri ķemmējot! Īpašu uzmanību jāpievērš vēdera, padušu rajonos, ausu rajonos, kakla rajonos.

Lasi vēl: Pētnieki ceļ trauksmi – Eiropā strauji izplatās vilku-suņu hibrīdi, tie sastopami arī divos Latvijas novados

Ja tomēr sunim vai kaķim jau ir izveidojušās pinkas, kuras vairs nav izķemmējamas, uzmanīgi, ar mazām šķērītēm konkrētos kunkuļus var izgriezt, bet pārējo kažoku – izķemmēt.

Ja dzīvnieka apmatojums neķemmējas, ķemme sprūst (jālieto, saprotams, ir atbilstošas ķemmītes, kuras ir nopērkamas dzīvnieku zoopreču veikalos!), iespējams, ka dzīvnieks pirms tam ir jāizmazgā ar speciālajiem šampūniem, kas paredzēti garspalvainu dzīvnieku mazgāšanai – tie “atbrīvos” matiņus, padarīs mazāk savēlušos un dzīvnieks būs vieglāk ķemmējams. Taču atcerieties, ka vasarā to arī dariet tikai nepieciešamības gadījumā.

 

Leave a Comment