Senču padomi: Nedariet šo 14. jūnijā, lai izvairītos no neveiksmēm un lielām dzīves problēmām

Tā kā ar šo dienu mēdza atklāt jūniju (pēc vecā stila – 1. jūnijā), cilvēki šo vārdu rīmēja ar vārdu “tyn”, kas nozīmē tās robežstāvokli starp pavasari un vasaru, starp jūniju un maiju. 

Mūsu senči ticēja, ka tieši pavasaris beidzot atstāj zemi un tā vietu ieņem vasara. Brūkleņu diena tika nosaukta nevis tāpēc, ka ir laiks doties ārā vākt brūklenes, jo tās nogatavojas tikai augusta beigās.

Šāds nosaukums tai tika dots tāpēc, ka pēc rītausmas krāsas noteica nākamo rudzu ražu. Ja rīts ir sarkans (brūklenes, saulains, tīrs), tad rudzu raža būs bagāta.

5 zodiaka zīmes, kuras spēj izturēt jebkurus likteņa triecienus, lai cik smagi tie būtu

Diena tiek uzskatīta par ļoti piemērotu jauno zemeņu vākšanai, gatavošanās sagatavošanai ziemai un svaigu ogu ēdieniem. Arī mūsu senči šajā dienā vāca ārstn******s augus un žāvēja tos zem saules, bet bija aizliegums vākt saknes. Tāpēc no saknēm nevarēja izraut pat garšaugus. Turklāt bija aizliegts vākt vairāk augu, nekā nepieciešams.

Pārbaudi savas zināšanas par animācijas filmu tēmu!

Vai tu spēj atpazīt pēc viena kadra, kas šī ir par animācijas filmu?

1 / 3

Vai tu pēc viena kadra vari pateikt, kas ir šī animācijas filma?

2 / 3

Vai tu pēc viena kadra vari pateikt, kas ir šī animācijas filma?

3 / 3

Vai tu pēc viena kadra vari pateikt, kas ir šī animācijas filma?

Your score is

The average score is 72%

0%

Ja līdz tam laikam bija uzziedējuši rudzi, makšķernieki izvilka makšķeres, pārliecināti, ka varēs noķert daudz karpu. Šajā dienā bija ierasts darīt mājas darbus, piemēram, tīrīt skapjus, slaucīt mājas stūrus un sakopt dārza gabalus.

Šajā dienā nekad nedrīkstēja atstāt māju nesakoptu. Saskaņā ar ticējumiem nekārtība var sagādāt mājas saimniekiem nepatikšanas, kā arī finansiālas problēmas.

Bet žogus un dzīvžogus šajā dienā nevajadzētu uzstādīt vai labot – tas var izraisīt ugu***ēku.  Šī nebija laba diena, lai veiktu remontdarbus – viss izgāzīsies no rokām un rezultāts neapmierinās.

Šī diena tika uzskatīta par ģimenes dienu. Viņiem bija skaista ģimenes tradīcija: vakars jāpavada vienatnē ar mīļajiem, tad ģimene būs laimīga. Pretējā gadījumā ģimenes laimes nebūs.

Lasi vēl: Lūk, cik viegli ir gatavot tradicionālo Jāņu sieru ar ķimenēm! Līgotāji būs starā!

Sievietēm šajā dienā nevajadzētu uzticēties saldi runājošiem svešiniekiem. Senči teica: “Šodien tikai puse no tā būs taisnība”. Tāpēc 14. jūnijā meitenēm un sievietēm jābūt kritiskām pret visiem komplimentiem uz savu adresi, lai neiekristu mīlas slazdā.

Neprecētās meitenes centās nemaz neiziet no mājas, lai nesatiktu svešinieku. Saskaņā ar zīlniecisko zīmi tas nozīmēja nelaimīgu laulību. Ja skaista meitene vēlējās atbrīvoties no nepatīkama pielūdzēja, viņa noplēsa vītolu zaru un iesprauda to starp savu un viņa pēdu pēdām.

Šajā dienā bija aizliegts ilgi gulēt, jo var uz sevi novest sli***s un nelaimi. Nekādā gadījumā nedrīkst strīdēties, jo izlīgšana nekad nenotiks. Par nelaimi tika uzskatīts šķirties šajā dienā, jo tad nāksies ilgi uztraukties. Nevajadzētu atteikt palīdzību tiem, kam tā nepieciešama, lai vēlāk viņi paši to nelūgtu.

Tomēr pats galvenais tikai sekos tālāk..

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment