Jūs spēsiet izaudzēt gardus un saldus tomātus: visi aprūpes noslēpumi

Lai tomāti izaugtu sulīgi un saldi, jāzina daži svarīgi noteikumi, kas palīdzēs ievākt ne tikai lielu, bet arī garšīgu ražu.

Gardu tomātu audzēšanas noslēpumi

Tomātiem patīk daudz gaismas. Tāpēc stādiet tos tur, kur tie var saņemt vairāk saules gaismas, Tomātiem nepatīk pārblīvētība, tāpēc stādiet tos attālināti. Tomāti vislabāk aug dienvidu nogāzēs, pasargāti no aukstiem vējiem.

Tomāti ir pienācīgi jālaista. Laistīt nevajadzētu bieži, bet bagātīgi. Pārlaistīt dārzeņus arī nav labi, ja mitruma būs par daudz, tomāti kļūs ūdeņaini un mazāk saldi. Augsnes, kurā aug tomāti, mitrumam jābūt augstam – ne mazākam par 85 %. Bet gaisa mitrumam jābūt aptuveni 50-60 %.

Pieredzējuši dārzkopji iesaka tomātus laistīt tikai ar nostādinātu ūdeni, vēlams siltu 23-,24 grādu temperatūrā. Viņi arī iesaka nostādinātajam ūdenim pievienot nedaudz kūtsmēslu, komposta vai zaļās zāles masas, faktiski nezāļu.

Lai tomāti būtu sulīgi, ziedēšanas laikā tos aplej ar mangāna šķīdumu 2-3 g uz 10 litriem ūdens.

Lai iegūtu ievērojamu ražu, ir jāzina un jāizmanto “viltīgs” mēslošanas grafiks. Tomātus mēslojiet agrīnā augšanas stadijā, pēc tam ir jādara pārtraukums, līdz izveidojas olšūna. Fakts ir tāds, ka slāpekļa mēslošanas līdzekļu pārpalikums izraisa šī procesa palēnināšanos. Bet, kad olšūna jau ir izveidojusies, tad turpiniet, tagad mēslošana nāks tikai par labu.

“Cukurotiem” tomātiem augšanas laikā augus ieteicams barot ar pelnu šķīdumu. Uz 10 litriem ūdens nepieciešams glāze pelnu. Pietiek katru krūmu aplaistīt ar 0,5 litriem šāda šķīduma.

Lai tomāti nesaslimtu, audzējot tomātus, pieredzējuši dārzeņu dārzkopji iesaka tos apsmidzināt ar šādu šķīdumu. Siltā ūdenī izšķīdina vienu ēdamkaroti dzeramās sodas, vienu ēdamkaroti augu eļļas, tējkaroti šķidro ziepju un 3 tabletes malta aspirīna. Pievienojiet 5 litrus ūdens un apsmidziniet tomātus ar šo šķīdumu reizi 3 nedēļās.

Pārbaudi savas zināšanas par dažādiem latviešu vecvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu vecvārdi? 

1 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

2 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

3 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

Your score is

The average score is 44%

0%

Ievērojot un praktizējot šos ne pārāk sarežģītos padomus, jums izdosies iegūt lielisku un gardu tomātu ražu!

 

Leave a Comment