Lietains jūnijs un svelmains augusts: sinoptiķi ir pateikuši, kam gatavoties šovasar un tas būs skarbi

Hidrometeoroloģijas centrs ir publicējis prognozi visai vasarai. Prognozes paredz lietainu jūniju, ārkārtīgi karstu jūliju un svelmainu augustu, tomēr tas nav viss..

Aukstie laikapstākļi maija pirmajā pusē daudzus cilvēkus nav iepriecinājuši. Bet kas notiks vasarā? Hidrometeoroloģijas centrs ir publicējis prognozi visai vasarai, taču prognozes tik ilgam laika periodam piepildās labākajā gadījumā par 70 %. Tāpēc aplūkosim nedaudz vispārīgākus datus.

Pārbaudi savas zināšanas par latviešu žargonvārdiem!

Vai zini ko nozīmē šie latviešu žargonvārdi? 

1 / 3

Vai zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

2 / 3

Vai zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

Your score is

The average score is 50%

0%

Meteobureau galvenā speciāliste Tatjana Pozdņakova norādīja, ka 2024. gada vasara var būt ļoti līdzīga 2010. gada vasarai. Toreiz 2010. gadā vienu anticiklonu nomainīja cits, bija karsts un sauss.

 

Savukārt Hidrometeoroloģijas centra zinātniskais vadītājs Romāns Vilfands sniedza aptuvenas vadlīnijas. Tātad, pēc viņa teiktā, vasara kopumā tiek prognozēta siltuma ziņā virs normas, un tā nebūs auksta. Bet jautājums, cik daudz virs normas?

Vilfands atzīst, ka tagad pateikt, cik daudz augstāka temperatūra būs virs normas, ir ārpus mūsdienu zinātnes iespējām.

Saskaņā ar prognozēm jūnijs būs silts. Bet lietains. Prognozes Austrumeiropai sola lietainu jūniju. Jūlijs būs nenormāli karsts, Austrumeiropā būs daudz karstāks nekā ierasts.

Augusta pats sākums būs drēgns. Bet drīz vien pēc tam ārkārtīgs karstums aizņems gandrīz visu Eiropu, tostarp Austrumeiropu. Turklāt, augustā gaidāmi arī pērkona negaisi un vētras.

Lasi vēl: NHL videospēle simulē mača rezultātu starp Latviju un ASV izlasi; rezultāts liek acīm ieplesties!

Latvijā viskarstākais jūlijs tika reģistrēts 2010. gadā, kad tika pārspēti vairāki temperatūras rekordi. Šajā mēnesī daudzviet valstī temperatūra pārsniedza +30 grādus pēc Celsija, un dažās vietās pat sasniedza +34 grādus.

Šis karstuma vilnis radīja ievērojamu diskomfortu un izraisīja dažādas ar karstumu saistītas problēmas, piemēram, sausumu un ugunsgrēku risku. 2010. gada jūlijs paliek atmiņā kā viens no viskarstākajiem un ekstrēmākajiem mēnešiem Latvijas meteoroloģiskajā vēsturē.

Bet par ko Latvijas sinoptiķi ir izplatījuši paziņojumu tuvākajām stundām visā Latvijā? Lūkojam tālāk!

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment