Zeme burtiski vārās. Klimata zinātnieki ar bažām raugās uz 2024. gadu jo īpaši tā vidu, jo gaidāms kas baiss

Emisiju samazināšana ir bijusi kaitīga

Kādi ir iemesli, kāpēc Zeme “vārās” un negrasās atdzist? Ir apvienojušies vairāki faktori.

Pirmais ir siltumnīcefekta gāzu emisijas. Mēs varam strīdēties, vai tās ir galvenais sasilšanas cēlonis vai tikai viens no daudziem, taču tās noteikti veicina klimata pārmaiņas. Samanta Bērdžesa lēš, ka 2023. gadā fosilā kurināmā radītās oglekļa dioksīda emisijas sasniegs rekordlielu apjomu – 36,8 miljardus tonnu.

Otrais iemesls ir Hunga Tonga-Hunga Ha’apai vulkāna izvirdums Klusajā okeānā. Neraugoties uz to, ka tas notika pirms diviem gadiem, 2022. gada janvārī, tā sekas joprojām izpaužas. Fakts ir tāds, ka šis vulkāns atrodas zem ūdens, un tā izvirduma rezultātā izdalījās milzīgs ūdens tvaiku daudzums. Un tā ir arī siltumnīcefekta gāze, turklāt galvenā no dabiskajām siltumnīcefekta gāzēm, par ko mēs bieži vien nedomājam.

Trešais faktors, par kuru runā pētnieki, ir saistīts ar izmaiņām jūras kuģniecības noteikumos 2020. gadā. To dēļ ir samazinājies sēra dioksīda emisiju daudzums atmosfērā. Šī gāze ir toksiska un kaitīga cilvēka Vese***ai, tomēr tai var būt atvēsinoša ietekme uz Zemes klimatu. Tagad šīs gāzes atmosfērā ir mazāk, un tās atvēsinošais efekts ir mazāks.

 

Lasi vēl: Beidzot tiek atklāta patiesība: kāpēc karaliene Elizabete II NEKAD negāja dušā

Nākotne jau ir klāt

Visbeidzot, vēl viens būtisks pašreizējās sasilšanas un daudzo karstuma viļņu visā pasaulē cēlonis ir El Ninjo – laikapstākļu modelis Klusā okeāna ekvatoriālajā daļā, kad ik pēc dažiem gadiem mainās straumju temperatūra. Šī dabas parādība aptver milzīgu teritoriju, tāpēc tā ietekmē klimatu dažādos planētas reģionos visa gada garumā.

Uzkarsētie virszemes ūdeņi pārvietojas uz austrumiem un palielina globālo sasilšanu, kaut kur provocē sausumu, bet kaut kur – ekstremālus nokrišņus. 2023. gada vidū sākās nākamā El Ninjo fāze, un šis process norisinājās neparasti ātri, pārsteidzot zinātniekus. Tas varētu ilgt gadu vai pat divus.

Un šajā ziņā klimata eksperti ir vienisprātis savās prognozēs: El Ninjo 2024. gadā palielinās karstuma viļņu un citu ekstrēmu laikapstākļu skaitu. 2024. gads noteikti atnesīs vēl “sirdi plosošākas” sekas nekā 2023. gads,” žurnāls Nature citē Terēzu Kavazosu no Ensenadas pētniecības un augstākās izglītības centra Meksikā: “Nākotnes klimata pārmaiņu scenāriji jau ir šeit. Mums nav jāgaida vēl 15 vai 20 gadi, lai redzētu šīs pārmaiņas un to radītās sekas. Tās tika gaidīts tālā nākotnē, bet tās jau ir šeit.”

 

Leave a Comment