Vienkāršākā recepte gurķu pagatavošanai ziemai burkās bez sterilizācijas

Katrai mājsaimniecei ir sava iecienītākā recepte. Bet man šķiet, ka šis ir viens no vienkāršajiem. Šie marinēti gurķi ir tik vienkārši pagatavojami, ka, dzerot kafiju, varu piepildīt pāris burciņas.

Receptes skaistums ir tāds, ka virtuvē nav jāierīko vannas un veļas mazgāšanas komplekss ar vārīšanu un sterilizāciju.

Kopumā es uzskatu, ka marinētu gurķu nevar būt par daudz: tie iet gan salātos, gan zupās. Un nav kauns šos stipros, kraukšķīgos gurķus likt uz svētku galda.

Tāpēc pie katras izdevības cenšos uztaisīt vēl kādu burciņu. Šie gurķi var viegli kalpot pāris gadus vai pat vairāk, nezaudējot kvalitāti. Es to glabāju dzīvoklī, pieliekamajā.

Kodināšanai, jo svaigāki gurķi, jo labāk. Es neuzkrāju ražu, es nesteidzos. Savācu burciņā un pievienoju sāli. Es ņemu gurķus, kas nav lielāki par pirkstu. Šie labi iederas burkā.

Atteicos no 3 litru burkām.

Pirmkārt, šīs burkas neiederas ledusskapī (attālums starp plauktiem to neatļauj, otrkārt, nebija gadījuma, ka burciņu pabeigtu līdz galam: daļa gurķu noteikti sabojāsies.

 

Kā saprast, ka tev pārdod novecojušus gurķus?

Šī ir liriska atkāpe tiem dārzniekiem, kuri gurķus neaudzē komerciālos daudzumos, bet veic priekšdarbus. Un gurķus preparātiem iegūst tirgū.

To ir ļoti viegli saprast. Svaigi no dārza gurķi ir ļoti dzēlīgi.

Jo ilgāk zaļumi gaidīja savu saimnieku, jo mazāk ērkšķu tiem palika. Ļoti kritisks gurķis – galīgi pliks. Tas nozīmē, ka viņš tur bija nogulējis piecas dienas.

Tādus gurķus labāk nepirkt. Nu man ir savi gurķi. Svaigi noplūktus zaļumus mērcēju divas līdz trīs stundas aukstā ūdenī.

Kamēr gurķi mērcējas, dzeru kafiju, izmazgāju sodas burciņas un savācu savus zaļumus marinēšanai (viss pēc garšas, vairāk vai mazāk). Es ieliku šo daudzumu divu litru burkā:

diļļu kāti – 4 gab;

mārrutku 1/2 lapas, pāris sakņu gredzeni;

ķiploki – 6 krustnagliņas;

jāņogas, ķirši, ozola lapas;

estragons vai izops pēc izvēles – 2 zariņi.

Ņemu arī lauru lapu, melnos un smaržīgos piparus.

Gurķus nomazgāju un nogriežu no abiem galiem.

Es neskaloju garšvielas, gurķus vai burkas ar vārītu ūdeni. Vienkārši nomazgājiet to labi.

Es pagatavoju sālījumu:

1 litrs ūdens;
2 līmeņa ēdamkarotes sāls (50g);
1/2 tējkarotes cukura.
Uzsildu ūdeni, ieberu sāli un cukuru, izslēdzu, gaidu, kamēr izšķīst.

Kamēr sālījums atdziest, burciņas “pildu” ar gurķiem. Burkas apakšā liku pusi garšvielu, virsū rindu gurķu. Uz tiem ir diļļu un ķiploku slānis. Vēl viena gurķu rinda. Apkaisiet to ar atlikušajām garšvielām.

Burkas piepildu ar aukstu sālījumu, pārklāju ar stikla vākiem vai apakštasītēm un atstāju rūgt istabas temperatūrā 3-4 dienas.

Sālījumam vajadzētu putot. Kad fermentācija norimst, gurķi ir gatavi. Sālījumu ieleju katliņā un uzlieku uz uguns.

Ja rūgšanas laikā burkā ir izveidojušies nosēdumi, burciņā ielej nelielu daudzumu vārīta ūdens, kārtīgi sakrata un notecina. Ja nepieciešams, atkārtoju. Galvenais ir noņemt nogulsnes.

Lasi vēl: Ļoti gards pīrāgs ar vistu un kartupeļiem. Tavi viesi šādu maz ticams, ka būs garšojuši!

Es ļauju sālījumam vārīties apmēram 5 minūtes. Tas ir nepieciešams, lai apturētu fermentāciju.

Katras burkas apakšā ieleju 1 ēdamkaroti degvīna un sālījumu ieleju glāzē.

Ja fermentācijas laikā daļa sālījuma ir izplūdusi, es to papildinu ar svaigu sālījumu, kas pagatavots pēc šīs pašas receptes. Šādi gurķi lieliski uzglabājas gan pagrabā, gan dzīvoklī.

Labu apetīti!

 

Leave a Comment