VID pārstāvji vēršas pie Latvijas iedzīvotājiem ar svarīgu ziņu! Mēs pastāstīsim sīkāk

Pilsoņi, ņemiet vērā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) aicinājumu un uzmanieties no krāpnieciskām īsziņām un e-pastiem, maskējoties par VID. Ziniet, ka visa autentiskā VID sarakste ir atrodama Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS).

 

VID nekad nesūta īsziņas saviem cilvēkiem. Un retos gadījumos, kad tiek nosūtīts e-pasts, tas ir tikai, lai brīdinātu jūs par informāciju EDS, izmantojot saiti uz pašu EDS, eds.vid.gov.lv.

 

 

Pēdējā laikā VID aplenkuši lērums žēlojošu iedzīvotāju lūgumu, pret kuriem ar viltīgu e-pastiem vai īsziņām vērsušies viltīgi krāpnieki. Šie nelietīgie krāpnieki, maskējoties par VID, ir vilinājuši nenojaušos pilsoņus izpaust sensitīvu finanšu informāciju, maskējoties ar nodokļu atmaksas nodrošināšanu. VID aicina iedzīvotājus būt modriem, saskaroties ar šādām draudīgām shēmām.

 

Lasi vēl: Kāpēc ir stingri aizliegts uzkāpt uz aizgājēja kapu kopiņas un ar ko tas tev par beigties

 

Arī interesanti: Skudras aizbēgs atpakaļ mežā 30 minūšu laikā – vienkārši uzlej šo šķidrumu uz skudru pūžņa

 

Kā atpazīt, ka saņemtā ziņa ir krāpnieciska:

-Ja saņemta īsziņa it kā no VID, tad tā ir krāpnieciska. VID iedzīvotājiem nekad nesūta īsziņas.

-Ja saņemta īsziņa no savas vai jebkuras citas bankas par nodokļu atmaksu, tad tā ir krāpnieciska. VID nodokļus atmaksā uz iedzīvotāju EDS norādīto kontu, bankām šajā procesā nav jāiesaistās un iedzīvotājiem nekādas papildu darbības pēc gada ienākumu deklarācijas iesniegšanas nav jāveic.

-Ja saņemts e-pasts, kurā aicināts veikt jebkādas darbības, lai saņemtu nodokļu atmaksu, vai ja saites šajā e-pastā neved uz adresi eds.vid.gov.lv vai eds.vid.gov.lv/login/, tas ir krāpniecisks.

Lai saņemtu nodokļu atmaksu, iedzīvotājiem ir EDS jāiesniedz gada ienākumu deklarācija un tālākā nodokļa atmaksa notiks automātiski. Savukārt, ja VID lūdz, piemēram, precizēt deklarāciju, tad tas jādara tikai EDS. EDS adrese ir eds.vid.gov.lv.

Savukārt no EDS izsūtīts paziņojums e-pastā pienāk no šāda adresāta “VID Elektroniskās deklarēšanas sistēma” [email protected]

Ja nav pārliecības, vai saņemtā ziņa ir īsta, VID aicina sazināties un pārjautāt, zvanot uz VID konsultatīvo tālruni +37167120000.

 

Kā rīkoties, ja cilvēks savus bankas datus ievadījis krāpnieku vietnē:

-Pēc iespējas ātri jāsazinās ar savu banku, lai bloķētu krāpnieku piekļuvi naudai un atgūtu zaudēto. Rīcības ātrumam pēc incidenta ir izšķiroša nozīme, lai atgūtu zaudēto.

Arī interesanti: Pēc sarunas ar manu draudzeni aizmirsu atslēgt telefonu. No dzirdētā es biju šokā …

-Ar iesniegumu jāvēršas Valsts policijā.

-Ja krāpnieku vietnē ir prasīti un ievadīti norēķinu kartes dati (nevis SMART-ID kodi), tad pašu karti var operatīvi nobloķēt arī pats lietotājs savā interneta bankā.

-Saņemot krāpnieciskas ziņas, tās vēlams nosūtīt Latvijas informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijai CERT.LV uz e-pastu [email protected], lai no šādām ziņām pasargātu arī citus iedzīvotājus.

Leave a Comment