Uz debesu vārtiem devusies cienījama aktrise; viņas mūža darbs nepaliks nenovērtēts

Uz debesu vārtiem devusies cienījama un talantīga aktrise. Viņas mūža darbs nepaliks nenovērtēts un paliks atmiņā vienmēr. 

90 gadu vecumā mirusi filmas “Melnais Orfejs” aktrise Lea Garsija. 

Kā pusaudze, uzaugot Riodežaneiro, Lea Garsija lasīja franču eksistenciālistu Simonas de Bovuāras un Žana Pola Sartra grāmatas un sapņoja kļūt par rakstnieci. Viņas tēvs bija santehniķis, bet māte – šuvēja. Garsija vēlējās no dzīves kaut ko vairāk un šķita, ka to atrada kādu dienu 1950. gadā tramvaja stacijā netālu no pludmales.

“Es biju ceļā, lai paņemtu vecmāmiņu un aizvestu viņu uz kino, kad kāds pie manis pienāca un jautāja: “Vai jūs vēlētos strādāt teātrī?””- atcerējās aktrise pēc vairākiem gadu desmitiem/

Šis vīrietis stādījās priekšā kā brazīliešu rakstnieks, mākslinieks un politiskais aktīvists Abdias do Nascimento, kurš bija atpazinis Garsiju pēc kopīga drauga apraksta.

 

Viņš paskaidroja, ka vēlas, lai viņa strādā viņa teātra trupā, Melnajā eksperimentālajā teātrī, kas pazīstams ar portugāļu akronīmu TEN un, kas popularizēja afrobrazīliešu kultūru laikā, kad melnādainajiem brazīliešu aktieriem bija tikai stereotipiskas lomas vai arī viņi vispār tika atbrīvoti no tām, aizstājot tās ar baltajiem aktieriem, kuriem nokrāsoja sejas.

 

Pēdējos gados viņa joprojām strādāja, sadarbojoties ar “Melnā” teātra režisoru komandu 2020. gada filmā “Diena ar Herusu” (A Day With Jerusa). Tāpat pagājušajā gadā 89 gadu vecumā viņa atgriezās uz skatuves, lai nospēlētu trīs atsevišķas lomas izrādē “Dzīve nav godīga”, kas balstīta uz Andrea Pašas grāmatas motīviem.

Lasi vēl: “Šīs zodiaka zīmes šajā labvēlīgajā dienā ir atbrīvotas no negatīvisma tvēriena.”; 2023. gada 1. septembris šīm trim zodiaka zīmēm būs īpaša diena

Līdz tam viņa bija pazīstama ar savu atklāto viedokli sociālajos jautājumos, tostarp par tiesībām uz abortiem un marihuānas legalizāciju, lai gan viņa atzina, ka viena no lugas varonēm – vecāka gadagājuma sieviete, laulības pārkāpēja, kas internetā pazīstama kā Molhadinha25, – viņai sagādāja neērtības.

Arī interesanti: Kad gribās sarīkot svētkus vēderam! Kārtainie salāti “Ūdensvīrs”

Leave a Comment