Tiek paziņots: No 1.janvāra šim pakalpojumam, par kuru maksā katrs otrais latvietis, tiks mainīta cena

No 1.janvāra šim pakalpojumam, par kuru maksā katrs otrais latvietis, tiks mainīta cena. Saeimā iesnieguši grozījumus un iespējams jau, ka no nākošā gada 1.janvāra mainīsies cenas. 

Rodas jautājums, kāpēc atkal jau pieaug kārtējam pakalpojumam cenas?

Visur pasaulē pieaug izmaksas daudzu faktoru un procesu rezultātā. Šeit ir daži no galvenajiem iemesliem, kas veicina izmaksu pieaugumu:

Inflācija: Inflācija ir ilgtermiņa tendence, kas palielina vispārējās cenās visā pasaulē. Tā rezultātā cilvēkiem jāmaksā vairāk par produktiem un pakalpojumiem, tādējādi palielinot dzīves izmaksas.

Energijas cenās: Enerģijas cenas, it īpaši naftas un gāzes cenas, ietekmē daudzas nozarēs, piemēram, transports un rūpniecība. Enerģijas cenām pieaugot, izmaksas palielinās gan ražošanas, gan dzīvesvietas uzturēšanas ziņā.

Darbaspēka izmaksas: Darbaspēka izmaksas ietekmē uzņēmumus, jo algas, pensijas un citi darba izdevumi palielinās. Tas var ietekmēt produktu un pakalpojumu cenotu un ieguldījumus uzņēmumos.

Piegādes ķēde un loģistikas izmaksas: Globalizācija ir palielinājusi piegādes ķēžu sarežģītību un attālumu. Tas var palielināt loģistikas un transporta izmaksas, kas tiek nodotas patērētājiem.

 

Bet kam pieaugs izmaksas šoreiz un par cik?

Valdība saglabās dotāciju mājsaimniecību elektroenerģijas tarifiem vismaz līdz 2025.gada beigām. Šī stratēģija būtiskā tarifu kāpuma mazināšanai šonedēļ saņēma Saeimas deputātu apstiprinājumu sākotnējā lasījumā. Tomēr tiks rīkotas turpmākas apspriedes par kompensācijas saņemšanas kritērijiem.

Saskaņā ar pašreizējo priekšlikumu gandrīz 50 000 mājsaimniecību ar pieslēguma jaudu virs 25 ampēriem pilnā apmērā būs jāsedz tarifi. Vasarā ieviešot jaunos elektroenerģijas sadales tarifus, ietekmes apmērs bija tik būtisks, ka politiķi nekavējoties apņēmās tos pārvērtēt.

Faktiski iedzīvotāji bija spiesti izturēt pārmērīgos tarifus divus mēnešus, jo valsts pēc tam kopš septembra noteica tarifa fiksētās komponentes samazinājumu par 60%.

 

Lasi arī: Vārītu gaļu lieku pudelē un sanāk lieliska gaļa. Dalos ar recepti

Lasi arī: Vidējā ātruma radaru dati izraisa pārsteigumu: Neviens negaidīja tik sliktu rezultātu

Iesaistīto pušu vienprātība paredz, ka šī kārtība saglabāsies līdz kārtējā gada beigām, un tad tarifi tiks pārrēķināti. Lai novērstu augsto tarifu atkārtošanos, desmit koalīcijas parlamenta deputāti ir ierosinājuši Saeimai grozījumus.

 

Šķir otru lapu, lai uzzinātu, ko tas nozīmēs un kurus tas skars

Leave a Comment