Tesla pārsteidz ar labākiem automašīnu pārdošanas rādītājiem, nekā gaidīts

Tesla pārdošanas apjomi, kurus šā gada sākumā skāra ievērojams kritums, iespējams, uzrāda atdzimšanas pazīmes.

Īlona Maska elektrisko automobiļu ražotājs trīs mēnešos līdz 30. jūnijam piegādāja gandrīz 444 000 automobiļu, kas ir par teju 14% vairāk nekā iepriekšējā ceturksnī.

Tas bija daudz vairāk, nekā gaidīja lielākā daļa analītiķu, lai gan salīdzinājumā ar to pašu periodu 2023. gadā tas joprojām ir par gandrīz 5 % mazāk.

Tesla ir piedzīvojusi pieprasījuma samazināšanos, jo pircējus ietekmē augstās aizņemšanās izmaksas un pieaug konkurence.

Uzņēmums ir vairākkārt samazinājis cenas, lai mēģinātu atgūt pircējus, vienlaikus ieviešot arī lētus aizņemšanās plānus. Taču panākumi šajā jomā ir bijuši ierobežoti.

Uzņēmums, kas aprīlī paziņoja par plāniem atlaist vairāk nekā 10 % darbinieku, šā gada pirmajā pusgadā ir piedzīvojis pārdošanas apjomu kritumu.

Gada sākumā Tesla par sliktajiem rezultātiem daļēji vainoja piegādes trūkumu, ko izraisīja kuģu satiksmes traucējumi Sarkanajā jūrā un iespējamais ļaunprātīgs dedzināšanas uzbrukums rūpnīcā Vācijā.

Taču analītiķi apgalvo, ka Tesla ir jāatjauno tās modeļu klāsts, ja tā cer apturēt sāncenšu uzplaukumu.

Uzņēmums pagājušajā gadā sāka pārdot savu kibertransportlīdzekli, taču tā joprojām ir neliela daļa no uzņēmuma darbības. Tās pamata modelis Sedans 3 pirmo reizi tika izlaists 2017. gadā.

Masks, kurš nesen ieguva akcionāru atbalstu, lai saņemtu rekordlielu atalgojuma paketi aptuveni 50 miljardu ASV dolāru apmērā, ir ieskicējis uzņēmuma spožo nākotni, kuras pamatā ir pašvadība un automatizācija.

Neraugoties uz nozares bažām, ka pēdējos mēnešos pieprasījums pēc elektriskajiem transportlīdzekļiem ASV ir bijis vājāks, nekā gaidīts, nozare joprojām turpina augt visā pasaulē.

Saskaņā ar Starptautiskās Enerģētikas aģentūras (IEA) nesen publicēto prognozi paredzams, ka vairāk nekā katrs piektais šogad pasaulē pārdotais automobilis būs elektrisks, tostarp gandrīz puse Ķīnā un aptuveni ceturtā daļa Eiropā.

Wedbush Securities analītiķis Dan Ives sacīja, ka, viņaprāt, vissliktākais Tesla ir aiz muguras, norādot uz uzlabojumu pazīmēm Ķīnā, kur valdība nesen paziņoja, ka tā piešķirs naudu cilvēkiem, kas maina vecākus automobiļus, tādējādi veicinot nozares attīstību.

“Lai gan Tesla ir bijis grūts periods un uzņēmums ir ievērojami samazinājis izmaksas (aptuveni par 10-15 %), lai saglabātu savu peļņu, šķiet, ka tagad gaidāmas labākas dienas,” viņš otrdien rakstīja piezīmē investoriem.

Viņš norādīja, ka sagaida, ka augustā gaidāmā uzņēmuma prezentācija par robotaksi veicinās jaunu izaugsmes vilni.

Pēc šīs ziņas uzņēmuma akcijas otrdienas rīta tirdzniecībā pieauga par vairāk nekā 6 %.

Leave a Comment