Tas sāksies 11. maijā un ilgs nedēļu pēc kārtas: Sinoptiķi izteikuši šausmīgu prognozi

Kad beigsies aukstums un sāksies vasara

Līdz maija brīvdienu beigām lielākajā daļā Austrumeiropas reģionu saglabāsies salīdzinoši auksts laiks. Tādējādi termometru stabiņi nepakāpsies virs 13 grādiem, citviet reģionā – virs 10 grādiem.

Hidrometeoroloģijas centra ārzemju speciālisti nesen rīkoja preses konferenci. Viņi runāja par galvenajām laikapstākļu tendencēm, kas dominēs Austrumeiropā 2024. gada vasarā. Kopumā varam teikt, ka ģeogrāfisko īpatnību dēļ šis periods dažādos valsts reģionos būs atšķirīgs.

LVĢMC meteorologs Andris Vīksna raidījumā sniedz ieskatu par to, kāda varētu būt nākamā vasara Latvijā.

Uzdotais jautājums par šī gada vasaras prognozēm Latvijā iegūst atbildi no LVĢMC pārstāvja, kurš norāda, ka pašreizējās prognozes liecina par siltāku laika apstākļu gaidām maijā un maija beigās, salīdzinot ar parastajiem mērķiem.

 

Tāpat kā citus gadus, iespējams, novērosim kontrastainus laikapstākļus, piemēram, karstuma viļņus un dažādus spēcīgus sausuma periodus, kuriem seko intensīvas lietavas, radot plūdu draudus daudziem Latvijas reģioniem.

Lasi vēl: Pasaule ir zaudējusi leģendu un iedvesmotāju: no šīs dzīves mūžībā devusies ievērojama personība

Latvijā ir bijuši ilgstoši sausuma periodi vēsturē. Piemēram, 2018. gadā bija ļoti sauss laiks, kad ilgstoši nepietiekami daudz nokrišņu izraisīja sausuma un ugunsgrēku risku, kā arī negatīvi ietekmēja lauksaimniecību un dabas vidi kopumā.

Tāpat arī agrākās vēsturē ir reģistrēti periodi ar nepietiekamu nokrišņu daudzumu un ilgstošu sausumu. Šādi sausuma periodi var radīt dažādas negatīvas sekas, piemēram, augu bojājumus, ražas samazināšanos, ūdens resursu samazināšanos un ekosistēmu nelīdzsvarotību.

 

Leave a Comment