Tas ir oficiāli! Degvielas cenas šogad varētu celties par vēl 40 centiem litrā! “Cietīs pilnīgi visi autovadītāji!”

Cenu dinamika degvielas tirgū ir sarežģīts un daudzslāņainis process, kurš ir ne tikai atkarīgs no pasaules naftas tirgus svārstībām, bet arī no Eiropas Savienības regulatīvajiem noteikumiem un Latvijas valsts politikas virzieniem. Šo sarežģījumu izskaidro Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas ilggadējais valdes priekšsēdētājs un degvielas mazumtirdzniecības SIA Astarte nafta valdes priekšsēdētājs Ojārs Karčevskis. Viņš atklāj, ka kopš 2022. gada, īpaši pēc Krie**** invāzijas Uk****, degvielas cenas piedzīvoja strauju pieaugumu, sasniedzot pat pāri 2 eiro par litru Latvijā.

Tomēr, veiksmīgāko sešu mēnešu laikā, pēc ekonomiskās nestabilitātes un Krie****naftas importa sankciju ietekmes, degvielas cenas Latvijā sāka samazināties. Ojārs Karčevskis norāda, ka galvenais iemesls šim cenu kritumam bija pasaules naftas cenu samazināšanās biržā. Šo notikumu ietekmēja vairāki faktori, tostarp ekonomiskās izaugsmes trūkums, recesija vairākās valstīs un geopolitiskās spraugas Krie**** naftas tirgū.

2023. gadā situācija turpinājās nestabilā tendencē, kur biržas cena par barelu samazinājās līdz 75 ASV dolāriem. Ojārs Karčevskis atklāj, ka šajā periodā bija vairāki notikumi, kas centās paaugstināt naftas cenu, piemēram, konflikts Gazas sektorā Izraēlā, tankkuģu apšaudes Sarkanajā jūrā un Saūda Arābijas lēmums samazināt naftas ieguves apjomu.

Analizējot situāciju, O. Karčevskis atzīst, ka pat viena no minētajām ietekmējošajām jomām var ieviest būtiskas izmaiņas. Ar 2024. gadu Latvijā atgriežas biopiejaukums degvielai. Benzīnam, kas nonāks degvielas uzpildes stacijās, no 1. janvāra tiks pievienots bioetanols 10% apmērā. Šis pasākums veido ievērojamu pāreju uz videi draudzīgāku degvielu un ietekmē degvielas pārdošanas cenas. Ojārs Karčevskis norāda uz šo postulātu, piebilstot, ka situācija degvielas tirgū ir dinamiska un mainās atkarībā no dažādiem faktoriem, kas padara prognozēšanu un stabilu cenu noteikšanu sarežģītu uzdevumu.

Ojārs Karčevskis norāda, ka līdzīgs scenārijs attiecas arī uz dīzeļdegvielu, kurai no 1. aprīļa atkal tiks pievienota biodīzeļdegviela 7% apmērā. Viņš uzsver, ka biopiejaukuma ieviešana benzīnam būs būtīgs faktors, ietekmējot tā cenu Latvijā, un šī ietekme būs tieši saistīta ar biopiejaukuma komponentu cenu svārstībām biržā.

Ojārs Karčevskis, atbildot uz jautājumu par cenas pieauguma apmēru, norāda, ka šis apmērs būs atkarīgs no tirgus dinamikas un biopiejaukuma izejvielu cenu izmaiņām.

Turklāt viņš pievērš uzmanību tam, ka Eiropas Savienība ir nosakusi minimālo akcīzes nodokļa likmi gan benzīnam, gan dīzeļdegvielai, bet dalībvalstīm ir elastība noteikt šo likmi savā ziņā. Latvijā, salīdzinot ar Poliju, Lietuvu un Igauniju, ir augstākas dīzeļdegvielas akcīzes nodokļa likmes. Šajā sakarā, Latvijas dīzeļdegvielas akcīzes nodokļa likme ir par 5 centiem litrā augstāka nekā Lietuvā vai Igaunijā. Šis nodokļa atšķirīgums atspoguļo valstu politikas un nodokļu politikas dažādību, kas tieši ietekmē degvielas cenas un kopējo finansiālo slogu transporta nozarē.

Leave a Comment