”Svētki būs skarbi un ļoti neparasti”: beidzot izskan prognoze ko sinoptiķi sola uz Jauno gadu

Beidzot izskan prognoze ko sinoptiķi sola uz Jauno gadu. Uz doto momentu meteorologi stāsta, ka neko patīkamu pagaidām solīt nevar, jo laiks spēcīgi pasliktināsies. 

Pirmkārt, viņi saka, ka ticama prognoze iespējama tikai piecas dienas (un tas ir labi – vēl nesen bija trīs), tāpēc mums jāgaida vēl pāris dienas, lai precīzi pateiktu, kas mūs sagaida naktī no 31. decembra uz 1. janvāri.

No otras puses, ir pēdējo 10 gadu vidējie laikapstākļu dati, uz kuriem mēs varētu paļauties, un ir ciklonu aktivitāte, ko mēs redzam šobrīd. Vai, pamatojoties uz to, ir iespējams kaut ko prognozēt Jaunajam gadam?

Pēc ārzemju Hidrometeoroloģijas centra zinātniskā vadītāja, meteorologa domām, vienīgais, ko šobrīd varam droši apgalvot, ir tas, ka Jaungada naktī uz zemes virsas būs sniegs. Kāpēc tas ir svarīgi? Tāpēc, ka tuvākajās dienās gaidāms atkusnis.

Ziema ir parādījusi savu skarbo raksturu, pārklājot milzīgu valsts teritoriju ar retām decembra salnām un snigšanu, bet tagad tā ir mainījusi savu dusmu uz žēlastību.

Aukstais anticiklons ir atkāpies un lielāko reģionu daļa ir “atvērusies” siltajām gaisa masām no Atlantijas okeāna. Paredzams, ka jau otrdien temperatūra pārsniegs nulles atzīmi un visu nedēļu svārstīsies no plus 1°C līdz plus 5°C. Dienvidos tā var paaugstināties līdz plus 5-8°C.

Vai ziemas atkušņa plūdi var būt bīstami?

Jā, ziemas atkušņa plūdi var būt bīstami un izraisīt daudzas problēmas. Ziemas laikā, kad sniega un ledus sega kļūst par ūdens avotu, to kvalitāte un lielums var radikāli mainīties, izraisa atkušņa plūdus. Dažas potenciāli bīstamas sekas ietver:

Pārvietošanās traucējumi: Atkušņa plūdi var izraisīt ceļu un tiltu slīdēšanu, kas var izraisīt ceļu satiksmes avārijas un citus pārvietošanās traucējumus.

Mājokļu bojājumi: Palielinoties ūdens līmenim, var rasties mājokļu un ēku bojājumi, jo īpaši, ja ēkas atrodas zemu teritorijās vai netiek ņemti vērā plūdu riska faktori.

Ūdens piesārņojums: Atkušņa plūdi var izraisīt ūdens piesārņojumu, jo tie var tecēt pār lieliem lauksaimniecības platību rajoniem, ceļiem un pilsētām, aiznesot līdzi dažādus piesārņojuma veidus.

Lasi vēl: Būs liela nelaime: 4 lietas, ko nekādā gadījumā nevajadzētu darīt Vecgada vakarā

Lasi vēl : Daudzbērnu tēvs: “Man ir divistabu dzīvoklis! Ja Tagad jāiet uz banku, man teikts, ka esmu jau par vecu!”

Ugunsgrēki: Ja ūdens nonāk saskarē ar elektriskiem vadītājiem vai aprīkojumu, tas var izraisīt ugunsgrēkus, īpaši, ja notiek elektrisko bojājumu.

Ekosistēmas traucējumi: Atkušņa plūdi var ietekmēt dabas ekosistēmas, izraisot augsnes eroziju, dzīvnieku pārvietošanos un augu sugas pazemināšanos.

Lai samazinātu šo risku un izvairītos no negatīvām sekām, svarīgi ir veikt preventīvus pasākumus, piemēram, novērot laikapstākļa prognozes, būvēt plūdu sargājošus dambjus, būt gatavam evakuācijai un ievērot drošības norādījumus. Kopējais uzdevums ir sagatavoties iespējamajiem plūdiem un izvairīties no bīstamām situācijām, ko tie var izraisīt.

Tikmēr sinoptiķi izplatījuši steidzamu brīdinājumu visiem latviešiem saistībā ar laikapstākļiem. Kas gaidāms? Lasi tālāk! 

 

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment