Steidzieties uz Venēciju, kamēr var! Gadsimtiem senā gondolu tradīcija ir apdraudēta

Venēcija, Itālijas pērle, ir slavena ar saviem kanāliem un unikālo ūdens transportu, starp kuriem īpašu vietu ieņem gondolu laivas.

Šis transporta līdzeklis ir ne tikai pārvietošanās līdzeklis, bet arī svarīga pilsētas kultūras mantojuma un tās vizītkartes sastāvdaļa.

Gondolu īpatnības

Gondola ir laiva ar plakanu dibenu, kas tradicionāli tiek krāsota melnā krāsā. Tā ir 11 metrus gara, 1,42 metrus plata un sver aptuveni 400 kg. Pārsteidzoši, ka vienas gondolas izgatavošanai tiek izmantoti astoņi dažādi koka veidi, un tā sastāv no aptuveni 280 dažādām detaļām. Lai izgatavotu šādas laivas koka pamatni, ir vajadzīgi vismaz trīs mēneši darba, bet vēl mēnesi ilgs darbs, lai pabeigtu dekorēšanu, tostarp krāsošanu un griešanu.

Gondolas īpatnība ir tās asimetriskā forma. Šķiet, ka, nolaižot uz ūdens, laivai ir jānoliecas. Tomēr patiesībā šis konstrukcijas elements palīdz laivu līdzsvarot, kad gondoljers stāv blakus airim. Tas ne tikai parāda itāļu laivu būvētāju meistarību, bet arī papildina gondolas unikalitāti.

Paaudžu paaudzēs kopta tradīcija

Tādējādi gondola ir ne tikai Venēcijas simbols, bet arī apliecinājums prasmēm un tradīcijām, kas tiek nodotas no paaudzes paaudzē. Katrs brauciens ar gondolu piedāvā jaunu ieskatu šīs aizraujošās pilsētas vēsturē un kultūrā, padarot katru braucienu pa Venēcijas kanāliem par neaizmirstamu piedzīvojumu.

Pārbaudi savas zināšanas par dažādiem žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu žargonvārdi? Noskaidrosim!

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

 

Your score is

The average score is 55%

0%

Venēcijas 17. gadsimta uzplaukuma laikā gondolu apkalpošanā un preču pārvadāšanā bija nodarbināti aptuveni 10 000 cilvēku. Tomēr mūsdienu realitāte ir daudz citādāka: mūsdienās aktīvi izmantoto gondolu skaits ir sarucis līdz dažiem simtiem. Lielākā daļa no tām tagad kalpo tūrisma, nevis kravu pārvadāšanas vajadzībām.

Kāpēc gondolu nākotne varētu būt apdraudēta, lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment