Speciālists atklāj kādēļ negaisa laikā nav vēlams atrasties ārpus mājas, pat uz pāris minūtēm

Bet kāda fizika aiz tā visa slēpjas?

Staigāt negaisa laikā zem atvērta lietussarga ir patiešām nedroši. Lieta tāda, ka mākonī uzkrājies liels lādiņš sāk piesaistīt pretējas zīmes lādiņus uz zemes esošo priekšmetu virsmas.

Šis lādiņš nevienmērīgi sadalās pa virsmu. Lielākā tā daļa uzkrājas uz smailajām vietām. Starp šīm vietām un mākoni var rasties milzīga dzirkstele – zibens.

Lai pasargātu būves no zibens, blakus tām tiek uzstādīts zibensnovedējs – augsts vertikāls stienis ar smaili augšā, kas ierakts dziļi zemē. Zibens rodas starp zibensnovedēju un mākoni, aizsargājot konstrukcijas.

Aprakstītajā gadījumā cilvēks ar lietussargu pildīja zibensnovedēja lomu. Tā paša iemesla dēļ ir bī***mi atrasties augstu koku tuvumā: ja zibens trāpīs kokā (un, ja koks ir augsts, tas ir ļoti iespējams), tas var aizdegties.

 

Tādējādi ir svarīgi atcerēties, ka pērkona negaisa laikā ir b****mi atrasties atsevišķu augstu objektu tuvumā.

Ja zibens trāpīs metāla konstrukcijai, piemēram, autobusu pieturas paviljonam, kur jūs gaidījāt autobusu, caur konstrukcijas metāla daļām plūdīs īslaicīga liela stipruma elektriskā strāva.

Ja jūs nepieskaraties konstrukcijas metāla daļām, šī strāva jums tieši nekaitēs. Tomēr var rasties citas briesmas. Jūsu tuvumā radīsies strauji mainīgs magnētiskais lauks, kas savukārt radīs indukcijas strāvu jūsu ķe****ī. Šī strāva var izraisīt nevēlamu ietekmi uz ķermeni.

Pastāv uzskats, ka negaisa laikā vajadzētu izslēgt elektrību. Patiesībā eksperti šeit saskata tikai vienu bīstamību: ja zibens trāpīs jūsu dzīvokļa tuvumā, elektrības vados radušās indukcijas strāvas izraisīs strāvas pārspriegumus un var sabojāt elektroiekārtas.

Lasi vēl: Nesen uzzināju, ka visu mūžu ēdu gurķus nepareizi. Vecmāmiņa atvēra man acis un gurķu garša izmainījās uzreiz!

Ja tu negaisa laikā atrodies ārā, vispirms ir jāmeklē patvērums drošā vietā, piemēram, ēkā vai automašīnā, kas ir drošākās vietas pērkona negaisa laikā. Ja tuvumā nav ēku vai transportlīdzekļu, mēģini atrast zemāku vietu, piemēram, ieleju vai ieplaku, bet izvairies no atklātiem laukiem, ūdenskrātuvēm, un augstiem kokiem, jo tie pievelk zibeni.

Nekādā gadījumā neuzturies pie metāla priekšmetiem vai metāla konstrukcijām, piemēram, žogiem vai stabiem. Ja nav citas iespējas, nometies pie zemes un saglabā pēc iespējas mazāku ķermeņa kontaktu ar zemi, piemēram, tupot ar sakrustotām kājām un galvu starp ceļiem. Nepieskaries ūdenim un izvairies no jebkādām ūdens tilpnēm, jo ūdens labi vada elektrību un zibeņošana ūdenī var būt ļoti bīs***a.

Izvairies no izmantošanas elektroniskās ierīces, jo tās var piesaistīt zibeni. Ir svarīgi atcerēties, ka pērkona negaisi bieži pārvietojas ātri, tādēļ pēc iespējas ātrāk jādodas uz drošu vietu un jāgaida, līdz negaisa aktivitāte pilnībā izzūd.

 

 

Leave a Comment