Speciālists atklāj kādēļ negaisa laikā nav vēlams atrasties ārpus mājas, pat uz pāris minūtēm

Lielākajā Austrumeiropas daļā turpinās lietus un pērkona negaiss. Piemēram, Hidrometeoroloģijas centra zinātniskais vadītājs Vilfands sacīja, ka no 10. līdz 16. jūnijam reģionā gaidāms pārsvarā mākoņains, silts laiks ar īslaicīgiem nokrišņiem.

Tajā pašā laikā nedēļas pirmajā pusē lielāko daļu reģiona pārklāja pērkona negaiss.

Ieteicams pērkona negaisa laikā nedoties ārā. No metāla transporta līdzekļiem, neatkarīgi no tā, vai tas ir velosipēds, motocikls, motorollers, ir jāturas tālāk.

Neslēpieties zem brīvi stāvošiem kokiem, netuvojieties ūdenim. Jācenšas turēties tuvu ēkām un būvēm, kas pēc sava augstuma uzņemtu zibens triecienu.

“Jums jāzina, ka daudzi rūpnieciskie objekti ir aizsargāti ar zibensnovedējiem, un zibensnovedējs darbojas apmēram sešdesmit grādu leņķī no augšas. Tas nozīmē, ka, ja atrodaties kāda objekta, tostarp telekomunikāciju masta, tuvumā, varat iedomāties, ka sešdesmit grādu konuss ir jūsu aizsargjosla, kurā varat saglabāties drošībā,” skaidro glābējs Aleksandrs Gofšteins.

Pārbaudi savas zināšanas par latviešu žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu populārie žargonvārdi? 

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

Your score is

The average score is 40%

0%

Bet tomēr..

Latvijā pērkona negaisi ir samērā bieži sastopama parādība, it īpaši vasaras mēnešos. Negaisi parasti rodas no maija līdz septembrim, ar visaugstāko aktivitāti jūnijā un jūlijā.

Latvijā vidēji gadā ir apmēram 20-30 dienas ar pērkona negaisu, bet intensitāte un biežums var mainīties atkarībā no konkrētā gada laikapstākļiem.

Negaisi Latvijā bieži ir saistīti ar siltiem un mitriem gaisa masām, kas nāk no Atlantijas okeāna vai no dienvidiem. Karstā un mitrā vasaras laikā, kad dienas temperatūra ir augsta, bieži veidojas intensīvi negaisi ar spēcīgām lietusgāzēm, vētru un zibens spēlēm.

Dažkārt pērkona negaisi var būt arī pavisam īsi un lokāli, bet citkārt tie var pārvērsties par ilgstošiem un plašiem laikapstākļu fenomeniem.

Lasi vēl: Šīs trīs zodiaka zīmes kļūs par miljonāriem jau tuvā nākotnē, jo pats Visums jums vēl labklājību

Lai gan pērkona negaisi Latvijā parasti nav tik spēcīgi kā dažās citās pasaules daļās, tie joprojām var radīt būtisku ietekmi, piemēram, izraisīt lokālus plūdus, vēja radītus bojājumus vai elektroapgādes traucējumus.

Tāpēc ir svarīgi sekot līdzi laika prognozēm un veikt piesardzības pasākumus, īpaši tad, ja prognozēti spēcīgi negaisi. Bet kāds speciālists pastāstīja kādēļ negaisa laikā nedrīkst ārā atrasties pat uz pāris minūtēm. Tas ir svarīgi! Lasām tālāk!

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment