Tesla plāno izmantot Elona Maska lielās algas ieguvumu Delavēras tiesas cīņā

Tesla izmantos ceturtdien izteikto spēcīgo atbalstu Elona Maska 56 miljardu ASV dolāru atalgojuma paketei, lai mēģinātu uzvarēt Delavēras tiesnesi, kas atzina par spēkā neesošu viņa 2018. gada līgumu, piektdien paziņoja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs.

Ilgais process, lai atkārtoti apstiprinātu vēsturē lielāko korporatīvo atalgojuma paketi, noslēdzās ceturtdien, kad gandrīz trīs ceturtdaļas akcionāru – izņemot Masku un viņa brāli – nobalsoja par šo vienošanos, pārvarot vairāku institucionālo investoru un pilnvaroto konsultāciju uzņēmumu pretestību.

Atbalsts aptuveni atbilda 2018. gada balsojumam, kuru janvārī Delavēras tiesnese Kathaleen McCormick atzina par spēkā neesošu. Juridiskā cīņa par ceturtdienas balsojuma atzīšanu varētu sākties piektdien, jo apstiprinājums neatrisina šo tiesas prāvu.

Izšķirošais balsojums apstiprina uzņēmuma apņemšanos ievērot 2018. gada darījumu, piektdien vēstulē akcionāriem norādīja Tesla valdes priekšsēdētāja Robina Denholma. “Mēs plānojam to atkal nodot Delavēras tiesas priekšā, lai nodrošinātu, ka jūsu kā mūsu uzņēmuma īpašnieku balsis tiek sadzirdētas,” viņa rakstīja.

McCormick janvārī nosauca šo paketi par “neaptveramu summu”, ko piešķīrusi konfliktā nonākusi valde, kurai ir ciešas personiskas un finansiālas saites ar izpilddirektoru Masku.
Vanguard, kas ir Tesla lielākais akcionārs aiz izpilddirektora Maska, balsoja par un spēlēja galveno lomu atalgojuma vienošanās pieņemšanā pēc tam, kad 2018. gadā pirmo reizi to neatbalstīja, liecina Reuters redzētais paziņojums.

Ieguldītāji cer, ka uzvara palīdzēs Maskam vairāk koncentrēt uzmanību uz Tesla, kuras akcijas ir kritušās, jo elektrisko transportlīdzekļu pārdošanas apjomi ir palēninājušies un Masks iegādājās sociālo mediju platformu Twitter, kas vēlāk pārdēvēta par X. Tesla akcijas piektdienas tirdzniecībā samazinājās par gandrīz 2%.

Tesla uzskaitīja vairākus balsošanas sliekšņus, kas nepieciešami, lai apstiprinātu Maska atalgojuma paketi. Saskaņā ar visstingrāko standartu, kas izslēdza Maskam un viņa brālim Kimbalam Maskam piederošo akciju balsis, tā saņēma 72 % nodoto balsu, salīdzinot ar 73 % 2018. gadā saskaņā ar to pašu standartu.
Saskaņā ar Tesla iesniegto dokumentāciju, piemērojot brīvāku kritēriju, kurā tika ņemtas vērā visas nodotās balsis, tā saņēma 77 % atbalstu.
Juridiskie eksperti nebija vienisprātis par to, vai tas būs noteicošais šajā lietā, kas varētu ieilgt mēnešiem ilgi. Daži ierosināja, ka sākotnējās lietas argumenti, ka Tesla akcionāri nebija pilnībā informēti par to, cik ātri Masks sasniegs 2018. gada mērķus, vairs nav būtiski.

“Tagad, kad akcionāri par to ir nobalsojuši otrreiz, kad visi fakti ir atklāti, visa tiesneša argumenta būtība kļūst nederīga,” ceturtdienas vakarā sacīja Natela Šenona, Grant Shenon partnere Losandželosā.

Iesniegumā nebija sadalīts balsojums, pamatojoties uz ieguldītāja veidu, taču tas uzsvēra Maska atbalstu, ko saņem no privātajiem ieguldītājiem, no kuriem daudzi ir slavenā miljardiera fani.

“Mums ir visbrīnišķīgākā akcionāru bāze. Tas ir vienkārši neticami,” ceturtdien akcionāru sapulcē teica Masks.

Daži lielie investori iebilda, ka pakete kaitēs esošajiem akcionāriem un ka valdei joprojām trūkst neatkarības.
“Tā vietā, lai turpinātu mēģināt to aizstāvēt tiesā, valdei vajadzētu nolīgt atlīdzības konsultantu un pārskatīt Maska motivācijas plānu, lai tas būtu atbilstošs un neatšķaidītu akcionārus,” sacīja Ņujorkas pilsētas kontrolieris Breds Landers, kurš pārrauga pilsētas valsts pensiju fondus.

 

Leave a Comment