Šodien Latvijā jo īpaši konkrētajos reģionos ir gaidāmi virpuļviesuļi! Laiks pamatīgi satrakosies

Eiropas Eksperimentālais vētru prognozēšanas centrs (Estofex) ir izteicis brīdinājumu, ka trešdien Latvijas austrumu un dienvidaustrumu daļā, īpaši Latgalē, pastāv ievērojams risks piedzīvot ļoti stipras vēja brāzmas un pat virpuļviesuļus jeb tornādo zem negaisa mākoņiem.

Latgalē un Sēlijā ir izsludināts augstākās pakāpes brīdinājums, norādot uz iespējamu intensīvu un bīstamu laika apstākļu attīstību. Zemākas pakāpes brīdinājums ir spēkā arī Vidzemes un Zemgales austrumu daļā, kur tiek prognozētas spēcīgas vēja brāzmas un intensīvas lietusgāzes.

Kurzemē un Rīgā bīstami negaisa mākoņi nav prognozēti, un risks šajos reģionos būs zems.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) visā valsts teritorijā ir izsludinājis oranžā līmeņa brīdinājumu par stiprām lietusgāzēm un pērkona negaisu, ar iespēju lokāli izveidoties krusai un īpaši asām vēja brāzmām, galvenokārt valsts austrumu daļā.

Šis brīdinājums būs spēkā no agra trešdienas rīta līdz vakaram, un iedzīvotāji tiek aicināti būt ārkārtīgi piesardzīgiem.

Postošs pērkona negaiss var izveidoties jau rīta stundās, un risks saglabāsies līdz pat pievakarei. Negaisa mākoņi galvenokārt pārvietosies no dienvidrietumiem uz ziemeļaustrumiem, virzoties neparasti ātri.

Katrs no šiem negaisa mākoņiem nesīs vētras risku, un apstākļi būs piemēroti spēcīgu virpuļviesuļu un lielas krusas veidošanās. Iedzīvotājiem ir svarīgi sekot līdzi jaunākajām laika prognozēm un veikt nepieciešamos piesardzības pasākumus, lai mazinātu iespējamos zaudējumus un nodrošinātu savu drošību

Trešdien visā Latvijā prognozēts lietus, un daudzviet tas būs intensīvs. Debesis būs pārsvarā mākoņainas, un ciklona centram šķērsojot valsti, vējš mainīs virzienu un stiprumu, daudzviet sasniedzot brāzmas līdz 13-18 metriem sekundē, ar negaisa laikā iespējamiem vēl lielākiem vēja ātrumiem.

Maksimālā gaisa temperatūra būs no +14 līdz +19 grādiem, bet valsts dienvidaustrumu daļā līdz +24 grādiem.

Rīgā periodiski līs, ar iespējamu stipru lietu un pērkona negaisu. Vējš būs mainīgs, pēcpusdienā iegriezīsies ziemeļrietumu virzienā ar brāzmām līdz 17 metriem sekundē, un vakarā tas pierims. Maksimālā gaisa temperatūra būs ap +18 grādiem, bet brīžiem tā var atdzist līdz +14 grādiem.

Lasi vēl: Edgars pameta sievu vientuļu un nabagu, bet pēc vairākiem gadiem nolēma uzzināt, kā viņai klājas… Ierodoties pie bijušās, viņš apmulsa no redzētā!

Latviju no dienvidrietumiem šķērso augošs ciklons. Atmosfēras spiediens pazeminās un no rīta tas ir no 1010 līdz 1014 hektopaskāliem jūras līmenī.

Atgādināsim, ka Latvijā pēdējā spēcīgākā vētra notika 2023. gada 7. augustā. Šajā spēcīgajā vētrā bija intensīvas lietusgāzes, spēcīgi vēji un lieli krusas graudi, kas īpaši skāra valsts rietumu un centrālās daļas. Dobelē vēja brāzmas sasniedza līdz 33 metriem sekundē, kas ir viens no augstākajiem reģistrētajiem vēja ātrumiem Latvijā pēdējās desmitgadēs.

Vētra izraisīja ievērojamus postījumus, tostarp īpašumu bojājumus, lauksaimniecības zaudējumus un traumas no krītošiem kokiem.

 

Leave a Comment