Sīpols, bietes, timiāns. Kas vēl “garšo” zobiem?


Absolūti nepieciešami zobu augšanai un saglabāšanai ir kalcijs, fluors un D vitamīns. Ja uzturs ir pareizi sabalansēts, organisms šo vielu nepieciešamo daudzumu saņem.

Kalcijs ir elements, kuru nekļūdoties var nosaukt par kaulu un zobu būvmateriālu. Tas vajadzīgs gan žokļa kauliem, gan zobu augšanai un stiprībai. Daudz kalcija ir piena produktos. Taču pilnīga kalcija izmantošana organismā notiek tikai D vitamīna klātbūtnē. Arī D vitamīns ir virknē produktu: zivīs, olās, aknās… Turklāt to izstrādā arī pats organisms.

Fluors ir mikroelements, ko organisms patērē mikrodevās, bet kuram ir izšķirīga nozīme kaulu un zobu augšanā un saglabāšanā. Vēl vairāk – fluors neļauj attīstīties kariesam. Šo mikroelementu satur melnā tēja, jūras zivis (menca, jūras asaris, siļķe, skumbrija), vistas krūtiņa un aknas, griķi, maizes izstrādājumi no rupja maluma miltiem, kā arī minerālūdeņi.

No vienas puses, nepieciešams pievērst uzmanību uzturam. No otras, ārkārtīgi svarīgi ir turēt zobus tīrus. Ēšanas procesa laikā mutes dobumā sakrājas lērums pārpalikumu, kas bakteriālās floras un siekalu ietekmē izraisa aplikumu un zobakmens veidošanos. Nepieciešamās mutes dobuma un zobu higiēnas neievērošana noved pie kariesa, parodontīta un mutes dobuma gļotādas saslimšanas. Pasargāt sevi no zobu bojāšanās un sāpēm var tikai tad, ja zobus, zobu starpas un visu mutes dobumu kopj regulāri.

Lai lasītu rakstu tālāk, šķiriet nākamo lapu!

Leave a Comment