Sīpols, bietes, timiāns. Kas vēl “garšo” zobiem?

Fitolīdzekļi pret zobu sāpēm
Kalmju uzlējums: ēdamkaroti sasmalcinātu sakņu aplej ar glāzi vēsa vārīta ūdens, 14 dienas nostādina. Skalo mutes dobumu, ja sāp zobs vai ir mutes dobuma iekaisums.

Baldriāni: 20 pilienu tinktūras atšķaida ūdenī un skalo mutes dobumu 2–3 reizes dienā. Baldriāna lapiņas var ielikt starp zobu un vaigu – tas mazinās sāpes.

Ananasu sula: mazina zobu sāpes un noņem uztūkumu, ja zobs ir izrauts.

Krustnagliņas: nelielu vates tamponiņu samitrina krustnagliņu eļļā un ieliek zoba caurumā. Var paturēt mutē starp vaigu un sāpošo zobu pāris sasmalcinātu krustnagliņu.

Sinepes: lai pārietu zoba sāpes, jākošļā sinepju sēklas.

Raudene: lai mazinātu sāpes, 2–3 pilienus raudeņu ēteriskās eļļas iepilina zoba caurumā. Eļļu var pagatavot arī mājās: sauju sīki sasmalcinātu lakstu aplej ar glāzi augu eļļas, nedēļu nostādina siltā vietā, izmanto tādai pašai procedūrai.

Izops: 30 g sasmalcinātu lakstu aplej ar 300 ml ūdens, nostādina, piepilina dažus pilienus etiķa un lieto mutes dobuma skalošanai.

Sīpols: sīki sasmalcinātu sīpolu ietin marles gabaliņā un ieliek ausī iepretī sāpošajam zobam.

Lini: vaigam pieliek maisiņu ar karstām linsēklām.

Melisa: 4 ēdamkarotes lakstu aplej ar 2 glāzēm karsta ūdens, 4 stundas nostādina un dzer pa pusglāzei pret stiprām sāpēm.

Propoliss: gabaliņu propolisa uz 15–20 minūtēm ieliek caurajā zobā, virsū uzliek vates tamponu.

Biškrēsliņi: ēdamkaroti biškrēsliņu ziedu sajauc ar 2 ēdamkarotēm bērza pumpuru un sasmalcinātu ķiploka daiviņu. Košļā maisījumu, līdz sāpes pāriet.

Ceļteka: ar ceļtekas sulu ierīvē smaganas vai ar uzlējumu skalo mutes dobumu.

Pīlādzis: pīlādža ogas sasmalcina pulverī, aplej ar verdošu ūdeni, piepilda ar masu blīva auduma maisiņu un pieliek sāpošajam zobam.

Bietes: sāpes mazina biešu sula vai uz sāpošā zoba uzlikts svaigas bietes gabaliņš.

Timiāns: 100 g lakstu aplej ar 2 glāzēm verdoša ūdens, 30 minūtes nostādina siltā vietā, tad izkāš un lieto mutes dobuma skalošanai.

Cigoriņi: ēdamkaroti žāvētu sasmalcinātu sakņu aplej ar glāzi nedaudz skābināta ūdens, 10 minūtes nostādina un skalo mutes dobumu pret stiprām zobu sāpēm.

Leave a Comment