Sinoptiķi Šodien paziņojuši, kad Latvijā beidzot iespējami pirmie +30 grādi

]Dabas entuziasts un pieredzējis vērotājs Vilis Bukšs mums atklāj plašāku ainu par to, kā mainīsies laika apstākļi maijā. Viņa pētījumi un novērojumi liecina, ka šajā nedēļā mums būs jāsagatavojas nepieredzētam karstumam, kas var iezīmēties kā viens no visintensīvākajiem šī mēneša laika apstākļiem.

Vilis Bukšs, kurš savā blogā rada ieskatu par dabas procesiem, prognozē, ka maijs būs atšķirīgs no ierastā. Saskaņā ar viņa novērojumiem, šis mēnesis sola būt nedaudz siltāks nekā parasti, atbilstoši ziemas galvenajiem mēnešiem janvārim un pirmajam pavasara mēnesim martam.

Pārbaudi savas zināšanas par latviešu žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu populārie žargonvārdi? 

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

Your score is

The average score is 40%

0%

Bukšs īpaši uzrunā klimata mainību reģionā, norādot, ka Latvijas austrumos gaidāms siltāks laiks un mazāk nokrišņu, kas atbilst vidējam. Tomēr rietumos varētu sagaidīt lielāku nokrišņu daudzumu, taču temperatūra saglabāsies robežās, kas ir ierastas normas. Bukša analīze atklāj dažādu reģionu atšķirības, kas varētu ietekmēt vietējo laika apstākļu izjūtu un dabas procesus.

Kad, tad īsti iestājas vasara?
Vasara, kā arī citi gadalaiki, tiek noteikti atbilstoši kalendāra definīcijām un saules stāvoklim. Kalendāriski, vasara sākas astronominiski, parasti ap 21. jūniju, kad notiek saules stāvoklis, ko sauc par vasaras saulgriežiem.

Tas ir laiks, kad Ziemeļu puslodē Zeme ir saules izstarotās gaismas maksimumā un diena ir visgarākā un naktis ir visīsākās. Tomēr klimatoloģiski un meteoroloģiski dažādās valstīs un reģionos vasaru var definēt atšķirīgi, ņemot vērā temperatūras, nokrišņu daudzumu un citus faktorus.

Piemēram, dažās vietās vasaru var sākt uzskatīt parādīties, kad temperatūras stabilizējas augstāk par noteiktu slieksni un ilgāk saglabājas siltas dienas un mazāk nokrišņu. Tajā pašā laikā citās vietās, kur klimats ir mazāk stabils vai jūtama lielāka temperatūras svārstība, vasaru var noteikt pēc citiem kritērijiem. Kopumā vasaras iestāšanās ir saistīta gan ar kalendāra datumiem, gan ar meteoroloģiskiem un klimatoloģiskiem apstākļiem konkrētajā reģionā.

Maija agrīnajā posmā, no mēneša sākuma līdz Jeremijas dienai (14. maijs), laika noskaņojums ir mainīgs un dažādīgs. Šajā laikā mēs bieži sastopamies ar sausu un saulainu laiku. Diennakts laikā temperatūra varētu sasniegt plus 20 grādus Celsija un pat vairāk. Tomēr naktīs joprojām ir iespējamas pavasara salnas, un termometri var rādīt zem nulles.

Kad pienāk brīdis ap Jeti (7. maijs), nokrišņu iespējamība palielinās, un mēs varam sagaidīt pavasara lietusgāzes un iespējamus negaisus. Diurnālās temperatūras tendence parasti svārstās starp plus 15 un 18 grādiem, taču pēc 10. maija atkal var novērot temperatūras pieaugumu līdz pat plus 20 grādiem un vairāk. Šīs mainīgās laika apstākļu dinamikas padara maiju par interesantu mēnesi, kurā var gaidīt gan sauli, gan lietus, gan pat neparedzamus laika pārmaiņas.

Tomēr jau tuvākajās dienās situācija var strauji mainīties, jo lūk kāda pašlaik izskatās reālā situācija:

Lasi raksta turpinājumu nākamajā lapā

Leave a Comment