Sinoptiķi ļoti uztraukušies: Latvijā otrdien laikapstākļi var kļūt dažviet pat ekstremāli

Sinoptiķi ļoti uztraukušies un brīdina iedzīvotājus par gaidāmajiem laikapstākļiem visā teritorijā. Kā tiek ziņots Latvijā otrdien laikapstākļi var kļūt dažviet pat ekstremāli.

Latvijā ir piedzīvoti dažādi ekstremāli laikapstākļi, kas nereti atstājuši ievērojamu ietekmi uz cilvēku dzīvi, infrastruktūru un vidi. Viens no ievērojamākajiem piemēriem ir spēcīgās vētras, kas laiku pa laikam plosās valsts teritorijā.

Piemēram, 2005. gada janvārī Latviju sasniedza vētra “Ervīns”, kas izraisīja ievērojamus postījumus visā valstī. Vēja ātrums piekrastē pārsniedza 30 metrus sekundē, izraisot plašus elektropārvades līniju bojājumus, koku izgāšanu un jumtu noraušanu. Šīs vētras sekas bija jūtamas vēl ilgi pēc tās norimšanas.

Vēl viens ievērojams ekstremāls laikapstākļu piemērs ir plūdi, kas vairākkārt skāruši Latvijas teritoriju. Īpaši postoši plūdi bija 2013. gada pavasarī, kad Daugavas upe izkāpa no krastiem un appludināja plašas teritorijas, tostarp lauksaimniecības zemes un apdzīvotās vietas. Plūdu rezultātā bija jāevakuē simtiem cilvēku, un nodarītie zaudējumi bija mērāmi miljonos eiro.

Ekstremāls aukstums arī ir bijis izaicinājums Latvijai. 1956. gada februārī Latvija piedzīvoja vienu no bargākajām ziemām savā vēsturē. Gaisa temperatūra dažviet valstī noslīdēja līdz -40 grādiem pēc Celsija. Šādi ekstremāli laikapstākļi radīja problēmas ar apkuri, ūdensapgādi un transportu, kā arī apdraudēja cilvēku ve***. 

Arī karstuma viļņi ir bijuši sastopami Latvijas vēsturē. Piemēram, 2010. gada vasarā Latvija piedzīvoja ilgstošu karstuma vilni, kura laikā gaisa temperatūra daudzviet pārsniedza +30 grādus pēc Celsija.

Lasi vēl: Novērots un iemūžināts pamatīgs virpuļviesulis; šie kadri gan uzdzen šermuļus

Šāda karstuma dēļ tika izsludināti veselības brīdinājumi, jo pastāvēja paaugstināts risks saules dūrieniem un citām ar karstumu saistītām veselības problēmām. Karstuma vilnis radīja arī sausumu, kas negatīvi ietekmēja lauksaimniecību.

Nesenākajā vēsturē, 2021. gada vasarā, Latviju skāra neparasti spēcīgi negaisi un stipras lietusgāzes, kas izraisīja plūdus vairākās pilsētās un ciematos.

Piemēram, Liepājā un Rīgā īsā laika periodā nolija tik daudz nokrišņu, ka pilsētu kanalizācijas sistēmas nespēja tikt galā ar ūdens daudzumu, izraisot plašus plūdus un postījumus.

Bet par ko ir izsludināts brīdinājums uz otrdienu? Lasām tālāk!

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment