Sešas ar radiāciju saistītas katastrofas PSRS laikā, par kurām valdība tolaik klusēja

Oficiālie statistikas dati liecina, ka Černobiļas atomkatastrofā bojā gāja vien 31 cilvēks. Padomju savienība neņēma vērā miljoniem cilvēku, kas vēl gadu desmitiem vēlāk mira no saņemtās radiācijas devas. 

Černobiļas katastrofa kļuva par upuri cilvēka pašpārliecinātībai un neizpratnei par atoma lielo un postošo spēku. Taču tas nebūt nav pirmais un vienīgais gadījums, kad PSRS laikā notika katastrofa ar atomenerģiju. Černobiļa vienkārši bija tik milzīga katastrofa, ka to krievs gribēdams noslēpt nevarēja, bet bija notikumi, kurus viņiem veiksmīgi izdevās noslēpt no pasaules redzesloka.

Operācija “Sniedziņš” (Операция «Снежок»), 1954. gads

Padomju savienība gatavojās Trešajam pasaules karam, tādēļ lēnām sāka apbruņoties ar kodolieročiem un veica to eksperimentālos izmēģinājumus. 1954. gadā Tockija poligonā (Тоцкий полигон) bija paredzēts izmēģināt ieročus, lai pārbaudītu, kā tie reāli dzīvē strādā un kādu ietekmi rada uz apkārtējo vidi.

1964. gada 14. septembrī poligons tika piepildīts ar vairāk nekā 14 tūkstošiem kara tehniku vienību. No 8 km augstuma poligonam tika uzmesta atombumba ar 40 tūkstošu megatonnu jaudu. Uzreiz pēc tam sākās atombumbas radītā vētra. Visiem dalībniekiem, kas piedalījās šajā eksperimentā, bija jāparaksta akts par informācijas neizpaušanu 25 gadu garumā. Lieki pieminēt, ka neviens no eksperimenta dalībniekiem tik ilgi nemaz nenodzīvoja.

Par pārējām 5 katastrofām, kuras PSRS valdība slēpa, lasiet nākamajā lapā!

COMMENTS

Leave a Comment