Sasaldēju nedaudz tomātu, tie izskatās un garšo kā svaigi. Kāpēc gan marinēt? Šos dārzeņus ziemai vieglāk ir sasaldēt un burkas nevajag

Pagājušajā gadā sasaldēju nedaudz tomātu, bet kaut kā aizmirsu par tiem un neizmantoju. Bet nesen izņēmu šos tomātus no saldētavas, nogaršoju un secināju, ka tie ir gluži kā svaigi.

Un pat biju sarūgtināta: kāpēc gan es teju visu vasaru marinēju tomātus, kāpēc tik daudz konservētu mērču, kečupu un citu sagatavju? Galu galā varēja taču vienkārši paņemt un sasaldēt!

Kādus ēdienus var pagatavot, izmantojot saldētus tomātus

Adžapsandali (gruzīnu un armēņu virtuves ēdiens): baklažāni, paprika, tomāti, ķiploki un mazi kartupelīši. Patīkami smaržos visa māja. Un tomāti kā svaigi, labāki par marinētiem un tomātu mērci.

Saldētos tomātus sadalīju vairākās daļās, noņemot miziņu. Tas izdarāms ļoti vienkārši: miziņa nāk nost viegli – it īpaši, ja tomātus ieliek aukstā ūdenī.

Olu kultenis ar tomātiem jeb šakšuka (populārs ēdiens Ziemeļāfrikā un Tuvajos Austrumos). Arī šajā gadījumā saldēti tomāti neatšķiras no svaigiem.


Borščs. Pievienoju šai zupai saldētus tomātus svaigu vietā. Un iegūstu vasarīga boršča aromātu.

Dārzeņu sautējums ar vistu. Sautēju vistu ar sīpoliem, burkāniem, kartupeļiem, papriku, pievienojot pāris atkausētu tomātu. Izdodas lieliski!

Lasi vēl: Draudzene pacienāja ar kabaču kaviāru bez eļļas un etiķa, ar noslēpumainu sastāvdaļu. Pasakains gardums, ko tagad gatavoju arī sev. Mēli var norīt!

Iedevu nedaudz atkausētu tomātu kaimiņienei – un viņa izcepa skaistu un garšīgu picu ar tomātiem. Saldētie nav sliktāki par svaigiem!
Pagatavoju makaronu mērci, bet ar tomātu pastas piedevu: saldētu tomātu krājumi tomēr nav neierobežoti.

 

Kā pareizi sasaldēt tomātus

Nomazgā tomātus, rūpīgi nosusini un ļauj tiem nostāvēties, lai mitrums pazustu no miziņas. Ja miziņa būs piesūkusies ar ūdeni, tā stipri apledos un, atkausējot, ūdens sāks kust, bet kopā ar to no tomātiem pazudīs vērtīgās uzturvielas.

Pats svarīgākais ir pareiza sagriešana. Veselā veidā tomātos vislabāk saglabājas sula un mīkstums: miziņa pasargā no apledojuma. Bet šādu tomātu nav viegli sagriezt. Nevajadzētu gaidīt, līdz dārzenis ir pilnībā atkusis, lai būtiski nesabojātu tā formu – labāk rūpīgi un skaisti sagriezt nedaudz atkausētu.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā 

Leave a Comment