Saeima atklāj vai 2024.gada 1.janvārī cilvēki var cerēt uz šo konkrēto naudas pabalstu iedzīvotājiem – kā būs?

Vietne “manabalss.lv” lepojas ar trīs izteiktām dažādu personu iniciatīvām, kuras visas iestājas par vecāku, bērna kopšanas un dzimšanas pabalstu palielināšanu.

Viena no šīm parakstu vākšanas iniciatīvām, ko vadīja topošā māmiņa un Jēkabpils iedzīvotāja Ramona Romanovska, apgalvo, ka šo pabalstu pārvērtēšana ne tikai uzlabos demogrāfisko ainavu, bet arī mazinās nelegālās nodarbinātības izplatību jauno māmiņu vidū.

Romanovska pauda, ​​ka stabilā profesijā strādā jau desmitgadi, un viņa ir sapratusi, ka, vēloties veidot ģimeni, viņas finansiālais stāvoklis, salīdzinot ar iepriekšējo dzīves līmeni, pasliktināsies. Piemēram, pašreizējais vecāku pabalsts ir aptuveni 43% no vecāku bruto algas, t.i., algas pirms nodokļu atskaitīšanas 19 mēnešu periodā.

 

Savukārt bērna kopšanas pabalsts 171 eiro mēnesī un piedzimšanas pabalsts 421 eiro apmērā paliek nemainīgs jau vairāk nekā desmit gadu.

Romanovska norādīja, ka saskaņā ar mūsu senajiem demogrāfijas plāniem bija paredzēts, ka bērna kopšanas pabalsts 171 eiro apmērā tiks palielināts līdz 427 eiro, tomēr šī korekcija nav ieviesta. Arī organizācija “Mammas un tēti” uzsvēra pabalstu sistēmas strukturēšanas nozīmi ģimenēm, kas paredz jaundzimušā ierašanos.

Vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa apgalvoja, ka obligāti jārisina ar pabalstu sistēmu saistītie jautājumi un citas bažas, kas būtiski ietekmē vecāku pārliecību par savu labklājību.

Lasi vēl: 5 sieviešu vārdi, kuru īpašniecēm nedrīkst uzticēties, jo viņas ļoti bieži melo un veido tikai intrigas

Lasi vēl : Latvijā sākušās nepatīkamas Problēmas; Paziņota biedējoša prognoze par Latvijas drīzo nākotni

Turklāt viņa uzsvēra, cik svarīgi ir ļaut vecākiem, kuri saņem vecāku pabalstu, gūt ienākumus, neapdraudot savu pabalstu apmēru. Ņemot vērā pašreizējos apstākļus, kad uzsvars tika likts uz nākamo bērnu ienākšanu ģimenēs, tagad ir jāapsver stratēģijas, kas veicinātu pirmā bērna ienākšanu mājsaimniecībās.

Politiķi paredz, ka šo labumu palielināšana ir jāpastiprina; tomēr šo vēlmi var realizēt tikai 2025. gada budžetā. Labklājības ministrijas valsts sekretāra vietniece Diāna Jakaite paziņojusi, ka sakarā ar notiekošā nākamā gada budžeta apstiprināšanas procesu nebūs iespējams palielināt piemaksas par bērna piedzimšanu vai kopšanu.

Tomēr viņa apliecina, ka šī lieta tiks noteikta kā prioritāte un iekļauta turpmākajā valsts budžetā.

Leave a Comment