“Pēkšņi uzliesmojumi uz Saules”: Magnētiskās vētras ir kļuvušas biežākas. Vecāka gadagājuma cilvēki un bērni ir pakļauti riskam. Kā sevi pasargāt un kāpēc vētras kļūst arvien biežākas?

Uz Saules notiek uzliesmojumi – milzīgu enerģijas daudzumu izdalīšanās. No turienes uzlādētu daļiņu straumes lido uz Zemi. Šīs daļiņas sasniedz Zemi 2-3 dienas pēc uzliesmojuma.

Kad tās sasniedz mūsu planētu, tās izjauc Zemes magnētisko lauku – to sauc par magnētisko vētru. Iedomājieties, ka Zemes magnētiskais lauks ir neredzams vairogs, kas mūs aizsargā. Un uzlādētas daļiņas “sit” to, it kā triecoties pa šo vairogu. No to triecieniem vairogs sāk svārstīties un satricināt apkārtni – tā ir magnētiskā vētra.

Šāda vētra sākās naktī uz 13. novembri, jo pirms dažām dienām notika vēl viens spēcīgs Saules uzliesmojums. Zinātnieki apgalvo, ka tā ilgs līdz 15. novembrim.

Visspēcīgākais trieciens Zemes magnētiskajam laukam bija naktī uz 13. novembri. Un nākamās trīs dienas daļiņu triecienu stiprums nebūs tik liels – aptuveni 3 punkti no 9 pēc vētras stipruma skalas. Līdz 16. novembrim visam vajadzētu nomierināties.

 

Citi zinātnieki brīdina, ka arī 14. novembris būs vētrains.

Viņi apgalvo, ka otrdienas vakarā Zemes magnētiskais lauks sāks svārstīties. Un naktī vibrācijas sasniegs 1. stipruma klases vājas magnētiskās vētras līmeni. Taču līdz trešdienas vakaram situācija uzlabosies.

Kāpēc tagad ir vairāk magnētisko vētru?

Lieta tāda, ka 11 gadu ciklā Saule ir savas aktivitātes maksimumā. Tāpēc uz tās ir daudz uzliesmojumu, kas sūta pie mums lādētas daļiņas.

Šādi traucējumi uz Saules var radīt problēmas dažādu ierīču darbībā uz Zemes:

Traucējumus radiosakariem;

Elektrotīklu darbības traucējumi;

Kosmosa kuģu darbības traucējumi;

Skaistās ziemeļblāzmas parādīšanos debesīs.

Cilvēkiem, kuri ir jutīgi pret laikapstākļiem, šādās dienās ieteicams būt piesardzīgiem un izvairīties no stresa. Labāk vairāk atpūsties un pastaigāties svaigā gaisā.

Lasi vēl: Vectēvs paziņoja, ka pamet omīti citas sievietes dēļ. Bet večiņas reakcija uz šo briesmīgo vēsti šokēja mūs visus

Saskaņā ar prognozēm nākamie spēcīgie triecieni Zemes magnētiskajam laukam gaidāmi 22. un 25. novembrī. To stiprums var sasniegt 5 punktus no 9.

Kā magnētiskā vētra ietekmē cilvēkus?

 

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

 

Kā tas mūs ietekmēs? 

Galu galā arī mūsu smadzeņu un nervu sistēmas darbība ir saistīta ar elektriskiem impulsiem. Vētras dēļ var pasliktināties pašsajūta, rasties nogurums un miegainība.

Īpaši spēcīgi uz vētrām reaģē mazi bērni un vecāka gadagājuma cilvēki. Viņiem var sāpēt galva, paaugstināties As**sspiediens un pasliktināties darba spējas.

Lai neitralizētu vētras ietekmi, varat:

Mazāk kustēties, vairāk atpūsties.

Pietiekami daudz gulēt.

Dzert vairāk ūdeni un sulu.

 

Ēst veselīgus augļus un dārzeņus.

Kontrolēt As**sspiedienu un laikus lietot medikamentus.

Nelietojiet alkoholiskos dzērienus.

Dzeriet nedaudz dabīgā sarkanvīna, ja nav kontrindikāciju.

Lasi vēl: Latviju tikko pāršalkusi skumja sēru vēsts: šo pasauli pametis sirsnīgs, jūtīgs puisis, kuram iedzīvotāji ziedoja sapņa piepildīšanai

Ja Jums gribas ēst, labāk ēst dārzeņus, augļus un zivis, nevis treknu gaļu.

Ja magnētiskās vētras laikā kļuvis diezgan slikti, varat lietot parasto aspirīnu vai citus noderīgus medikamentus, ja nav ārsta aizliegumu.

Šādas magnētiskās vētras notiek apmēram 5-6 reizes gadā un ilgst 2-3 dienas. Šādās dienās jābūt uzmanīgiem un jāuzrauga sava pašsajūta.

 

Magnētiskās vētras rezultātā var rasties dažādi efekti, tostarp:

Auroras (ziemeļblāzmas un dienvidblāzmas): Saules vēja daļiņas, kas iekrīt Zemes atmosfērā, mijiedarbojoties ar gaisa molekulām un zemes magnētiskajiem laukiem, izraisa krāsainus gaismas efektus polārās joslās.

Satelītu traucējumi: Saules vēja lādētās daļiņas var ietekmēt mūsdienu tehnoloģijas, piemēram, satelītus un radioiekārtas, izraisot traucējumus to darbībā.

Elektroenerģijas pārrāvumi: Magnētiskās vētras var izraisīt elektroenerģijas pārrāvumus, jo strāvu, kas plūst pa vadītājiem, ietekmē Zemes magnētiskais lauks.

Leave a Comment