Pastāstīšu kā pagatavot marinētus gurķus ziemai pēc ģimenes receptes ar nosaukumu “Kraukšķīgie”!

Mājās marinēti gurķi un tomāti garšo ikvienam – gan pieaugušajiem, gan bērniem. Svaigu sezona vēl nav pagājusi, bet jau gribas mazsālītos. Bet mazsālītos gurķus ilgstoši neuzglabā, tie nekavējoties jāizlieto, un, lai gurķus uzglabātu ziemai, tos sālī, raudzē un marinē.

Šodien piedāvāju jums recepti marinētiem gurķiem, ko kādreiz gatavoja mana mamma. Gurķi izrādās neticami garšīgi, kraukšķīgi, ļoti ēstgribu un aromātiski.

Soli pa solim recepte:

Jaunos gurķus nepieciešams mazgāt un iemērc aukstā ūdenī 2-3 stundas.

Pa to laiku jāsagatavo burkas – es parasti izmantoju litra vai pusotra litra burkas, bet var izmantot jebkura izmēra stikla traukus. Pietiek rūpīgi nomazgāt, nav nepieciešams tos sterilizēt.

Kodināšanai mums vajadzēs mārrutku lapas, lietussargus un diļļu kātus, jāņogu lapas, ķiršus un estragonu zariņus – izmantoju kaltētus.

Papildus gatavoju ķiplokus un asos piparus, kurus iepriekš sasmalcināju. Garšvielām izmantoju lauru lapu, smaržīgos piparus, melnos piparus, sinepju sēklas, krustnagliņas un koriandru.

Klimata šausmas ir tuvu: cilvēkus augustā var apdraudēt laikapstākļu anomālijas

Man ir nedaudz mazāk par 4 kg gurķu, tāpēc man vajadzēs apmēram 6 litru burkas.

Katras burkas apakšā izklājam mārrutku lapas, sasmalcinātas dilles – ar dillēm neskopojies, tās piešķir gurķiem to īpašo garšu un aromātu, pievienojam vienu estragona zariņu, ko sauc arī par estragonu, un gurķu pagatavošanai. kraukšķīgus, ielieciet burkās divas ķiršu lapas un divas vai trīs jāņogu lapas.

Tur pievienojam arī ķiplokus, kas sagriezti lielās šķēlēs ar ātrumu 2-3 krustnagliņas katrai litra burciņai, un asos piparus pēc garšas – ja negaršo pikants, piparus nepievieno.

Ievietojiet katrā burciņā vienu lauru lapu, 3 smaržīgos piparu zirņus, 5-6 melno piparu zirņus, 2 krustnagliņu pumpurus un pusi tējkarotes koriandra un sinepju sēklu, ja šādu sēklu nav, vienkārši nepievienojiet tās.

Tagad atliek tikai sakārtot gurķus. Cieši salieciet gurķus burkās. Man patīk, ja gurķi burkā ir sakārtoti pēc iespējas vertikāli, un jūs to pildāt, kā vēlaties! Vienmērīgus, aptuveni vienādus gurķus liekam pie burkas sieniņām, mazos tuvāk kaklam. Tādā veidā izkārtojam visus gurķus.

Man bļodā palikuši lielāki, tāpēc lieku pusotra litra burkā. Rezultātā no šī gurķu skaita man sanāca viena pusotra litra un piecu litru burciņas.

Burkas ar šādā veidā pagatavotiem gurķiem piepilda ar verdošu ūdeni, pārklāj ar vākiem un atstāj uz 30 minūtēm.

Pēc pusstundas gurķus nokāšam ar nedaudz siltu ūdeni – es nokāšu caur smalku sietu, ja gadījumā ir kādas sēkliņas, tad būs vieglāk savākt un atkal burkā.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment