Pamatīgs aukstums vai kārtīga pekle uz zemes? Ko varam sagaidīt no anomālās vasaras

2024. gada vasaras pirmais mēnesis gandrīz visos Austrumeiropas reģionos iezīmēsies ar komfortabli siltu laiku, īpaši sasilšanas vilnis skars austrumu daļu. Tajā pašā laikā valsts centrālās daļas, kā arī dienvidu daļas iedzīvotājiem vajadzētu sagatavoties spēcīgam lietum.

Jūlijā karstuma vilnis skars Ziemeļrietumu apgabala austrumus, Centrālā apgabala ziemeļaustrumus un apgabala ziemeļus. Augustā būs silts valsts Eiropas teritorijas dienvidrietumos, Ziemeļrietumu apgabala ziemeļrietumu daļā.

Pēc ļoti gara mūža aizsaulē devies aktieris, kurš ļoti bieži bija redzams uz TV ekrāniem

“Kopumā Austrumeiropas teritorijā tiek prognozēta neauksta vasara, temperatūra ir tuvu un virs normas, īpaši augstas vērtības tiek prognozētas Eiropas teritorijas ziemeļu daļā,” iepriekš sacīja ārzemju Hidrometeoroloģijas centra zinātniskais vadītājs Vilfands.

Sinoptiķi atgādina, ka Eiropā ilgtermiņa laikapstākļu prognozēšana ir sarežģīta. Tropiskajos reģionos sezonālās prognozes ir precīzākas, pateicoties līdzšinējiem pētījumiem un zināmajām likumsakarībām.

Vasaras pirmais mēnesis – jūnijs – kopumā tiek prognozēts ar gaisa temperatūru virs normas. Tas nozīmē, ka karstās dienas ir ļoti iespējamas, īpaši mēneša otrajā pusē. Arī pārējā laikā nav gaidāmi periodi, kad vēsās gaisa masas dominētu pār siltajām, tādējādi temperatūra būtiski zemāka par normu netiek prognozēta.

Sagaidāms, ka jūnijā Eiropas ziemeļu rajonos būs paaugstināts atmosfēras spiediens, savukārt ciklonu aktivitāte biežāk skars Eiropas rietumu un centrālos reģionus, kā arī Vidusjūras apgabalu.

Latvijā jūnijā bieži gaidāms austrumu vējš, kas nesīs siltas vai pat karstas un salīdzinoši sausas gaisa masas. Tādēļ lietus daudzums jūnijā būs mazāks par normu. Ņemot vērā, ka arī maijā ir bijis maz nokrišņu, pastāv risks, ka vasaras pirmajā mēnesī sausums ievērojami pastiprināsies.

Lasi vēl: Jūnijs iepriecinās šīs 3 zodiaka zīmes: viņi saņems to, ko vēlas

Patlaban lielākais sausums ir valsts rietumu un centrālajā daļā, īpaši Zemgalē. Labāka situācija saglabājas Latgalē, Sēlijā un Vidzemes austrumos. Turpina pieaugt ugunsbīstamība mežos, un daļā Zemgales un Vidzemes ir spēkā oranžā līmeņa brīdinājums.

 

Leave a Comment