Noderīgi padomi vecākiem bērna ekrāna laika ierobežošanai

Mūsdienu pasaulē telefons ir pieejams ikvienam. Kamēr vecāki tajos lasa ziņas vai izklaidējas online kazino, tikmēr mazākie spēlē spēlītes un skatās animācijas filmas.

Lai gan tehnoloģijas sniedz daudz priekšrocību, pārmērīga ekrāna laika pavadīšana var negatīvi ietekmēt bērnu fizisko veselību, garīgo labsajūtu un vispārējo attīstību. Tādēļ šajā raksta mēs aplūkosim septiņus noderīgus padomus, kas palīdzēs ierobežot bērna “screen time” jeb ekrāna laiku.

 

1.     Rādiet piemēru

 

Bērni bieži atdarina vecāku uzvedību. Rādiet saviem bērniem pozitīvu piemēru, efektīvi pārvaldot savu ekrāna laiku. Pierādiet, cik svarīgi ir iesaistīties aktivitātēs, kas nav saistītas ar ekrāniem, piemēram, lasīt, spēlēties ārā vai pavadīt kvalitatīvu laiku kopā ar ģimeni.

 

2.     Nosakiet skaidrus ierobežojumus

Skaidru noteikumu noteikšana attiecībā uz ekrāna laika pavadīšanu ir būtiska, lai radītu veselīgu līdzsvaru. Sēdiet kopā ar bērnu un pārrunājiet saprātīgus ekrāna lietošanas ierobežojumus ikdienā, ņemot vērā tādus faktorus kā vecums, darbs skolā un ārpusskolas aktivitātes. Kad šie ierobežojumi ir noteikti, regulāri pārbaudiet, vai tie tiek ievēroti.

3.     Zonas un laiki, kad telefonu nedrīkst izmantot

Izveidojiet savā mājoklī dažas zonas, kurās nav tehnoloģiju! Tā varētu būt ēdamistaba, kur maltīšu laikā variet koncentrēties uz sarunām ar ģimeni un draugiem, netraucējot telefona zvaniem. Guļamistabas ir vēl viena lieliska izvēle zonai bez tehnoloģiju lietošanas, kas ļauj labāk izgulēties un atpūsties.

Papildus konkrētām telpām iestatiet arī laiku, kad visas dienas garumā atvilkt elpu no ekrāniem. Varbūt atmetiet tālruņus brokastu laikā, lai iesāktu rītu ar ģimeniskām sarunām.

 

4.     Neaizmirstiet par fiziskām aktivitātēm

Tā vietā, lai bezgalīgi pavadītu laiku pie ekrāna, mudiniet bērnu regulāri nodarboties ar fiziskām aktivitātēm. Aiciniet viņu kļūt par pētnieku brīvā dabā, rokot bedres smilšu kastē vai dzenājot tauriņus parkā. Tas ne tikai palīdzēs samazināt mazkustīgu uzvedību, bet arī veicinās bērna vispārējo labsajūtu.

 

5.     Ekrāna lietošanas uzraudzība

Atcerieties sekot līdzi tam, ko Jūsu bērns spēlē un skatās telefonā. Izmantojiet esošos pārvaldības rīkus tālrunī vai lejupielādējiet noderīgas aplikācijas, lai pārliecinātos, ka Jūsu bērns spēlē tikai viņiem piemērotas spēles un skatās viņam piemērotus raidījumus.

 

6.     Veiciniet atklātu saziņu

Ekrāna laika ierobežojumi? Parunāsim par to!  Tā vietā, lai vienkārši noteiktu noteikumus, aprunājieties ar savu bērnu par to, kāpēc tas vispār nepieciešams. Veiciniet dialogu par viņu digitālo pieredzi, interesēm un bažām, kā arī uzklausiet viņu viedokli. Veicinot atbalstošu un saprotošu vidi, Jūs dosiet bērnam iespēju izdarīt atbildīgu izvēli attiecībā uz ekrāna lietošanas paradumiem.

 

7.     Izvirziet reālistiskas cerības

Atzīstiet, ka ekrāna laika samazināšana ir pakāpenisks process, kas prasa pacietību un neatlaidību. Negaidiet tūlītējus rezultātus, bet gan priecājieties par katru mazo uzvaru ceļā uz priekšu. Un atceraties, ka, bērnam augot un mainoties, var mainīties arī Jūsu ekrāna laika plāns.

 

Ir svarīgi apzināties, ka ekrāna laika pārvaldība nav saistīta ar tehnoloģiju pilnīgu izslēgšanu no bērnu dzīves, bet gan ar veselīga līdzsvara atrašanu, kas veicina viņu vispārējo labklājību.

Leave a Comment