No izbīļa sastingst kājas… Vīrietis Alūksnes novadā, ejot pa mežu, aiz kokiem pamana milzīgu plēsēju – trīcošām rokām viņš dzīvnieku arī nofilmē

Foto – Pexels

Alūksnes novadā, netālu no Grundu ezera kāds vīrietis satika šo plēsēju… Video vietnē “Youtube” publicējis žurnāls “Medības”. Jāteic, ka diez vai kāds no mums gribētu tobrīd būt šī vīrieša vietā…

Īsajā video, kas filmēts jau no mašīnas salona, kurā vīrietis bija paspējis iekāpt, redzams milzīgs lācis – viņš stāv tuvu automašīnai, nedaudz it kā paslēpies aiz koka un skatās mašīnas virzienā.

Aptuveni pirms gada zinātnieki pavēstīja, ka Latvijā šobrīd dzīvojot ap 70 brūno lāču, tomēr vairāki speciālisti šo skaitli nu jau apšauba, un teic, ka šogad lāču skaits Latvijas mežos noteikti ir pāri simtam.

Lai arī zinātnieki mierina, ka ikdienā brūnie savvaļas lāči neesot ag****īvi, un lielākoties tomēr savā ceļā nevēloties sastapties ar cilvēkiem, mostas pavasaros. Dabas aizsardzības pārvalde neslēpj – mežos mīt arī kuplas lāču ģimenes – lācene ar lācēniem, un, visticamāk, ka tā būs arī turpmāk. Līdz šim meža un mednieku kamerās ir fiksētas lācenes ar četriem lācēniem, kas liecinot par to, ka populācija attīstās un nav apdraudēta. Bet Igaunijā esot fiksēta arī lāču ģimene pat ar pieciem lācēniem.

Izpildi testu!

Noskaidro savas zināšanas par latviešu vecvārdiem!

Izpildi šo ātro testu un noskaidro kā tu pārzini latviešu vecvārdus! 

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu vecvārds? 

 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu vecvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu vecvārds? 

Your score is

The average score is 53%

0%

Speciālisti skaidro, ka savas “mājas” lāči bieži veido netālu no eglēm vai citiem tuvumā esošiem kokiem, tāpēc, ja vien kādā meža masīvā manāt vairākas nolauztas egles vai citus kokus, tas varot nozīmēt, ka netālu mīt lāči. Kā izrādās, tad laužot egles, šādā veidā plēsēji iezīmējot savu teritoriju un parādot citiem, ka šeit veido savu migu.

Foto – Pexels

Lai izvairītos mežā no satikšanās aci pret aci ar lāci, Dabas aizsardzības pārvalde iesaka uzmanīgi skatīties mežā sev apkārt un ja gadās tomēr doties cauri mežam, kur varētu sastapt lāci vai kādu citu plēsēju, ieteicams uzvesties skaļi – runāt, dziedāt, klausīties mūziku, jo tādā veidā, visticamāk, dzīvnieks tiks aizbiedēts.

Ja nu tomēr neesot paveicies un lācis ir sastapts vai pamanīts, ir dažas lietas, kā rīkoties:

1) Netuvoties lācim, nemēģināt to aiztikt (arī lāču mazuļus ne!);
2) Iespējami ātri, bet neskrienot, doties prom no tikšanās vietas;
3) Ja lācis cilvēku neredz, uzvesties iespējami klusi un nogaidīt, kamēr dzīvnieks aiziet;
4) Ja tomēr lācis ir pamanījis cilvēku un izrāda pat interesi par viņu – lēni atkāpties, vienlaikus taisot troksni, taču nedrīkst lācim pagriezt muguru;
5)

Lūk, kāds milzenis pamanīts un nofilmēts Alūksnes novada mežā…

Raksta turpinājums un video nākošajā lapā:

Leave a Comment