No 1.janvāra diemžēl daudzi Latvijas iedzīvotāji nespēs tikt vīzītē pie sava ģimenes ārsta – kādēļ?

 

Līgums starp Nacionālo veselības dienestu (NVD) un ģimenes ārstiem beigsies šā gada beigās. Biedrības prezidents apgalvo, ka neviens no asociācijas lūgumiem nav izpildīts, izņemot nelielu algas paaugstinājumu, kas vienādi attiecas uz visiem Latvijas ārstiem.

 

Turklāt, pamatojoties uz ģimenes ārstu aprēķiniem, no 1. janvāra finansējums viņu jomā samazināsies par 13%. Līdz ar to pastāv patiesas bažas par medicīnas prakses ilgtspēju un pacientiem piedāvāto pakalpojumu raksturu tuvākajā laikā.

 

Nicmane-Aišpure norādīja, ka LĢĀA biedri kolektīvi ir panākuši vienprātību par jauna līguma slēgšanu ar NVD līdz 2024.gada noslēgumam. Saskaņā ar šo vienošanos viņi pakalpojumus sniegs četras dienas nedēļā par valsts atlīdzību. 

“Rēķinājām, kas būtu nepieciešams, lai klīnikas rēķini turpinātos, kas būtu vajadzīgs, lai beidzot ļautu kolēģiem doties atvaļinājumā, atļauties slimot un algot medmāsas un aprūpes palīgus.

 

Nevarējām konkurēt darba tirgū, bija tik intensīvs šis laiks. Tātad daži cilvēki iet uz skaistumkopšanas procedūrām, daži uz privāto medicīnu. Starpība ir vienas pilnas darba dienas apjoms, tāpēc šī prasība – četras darba dienas, piektā diena tiek iekasēta,” skaidro Nicmane-Aišpure.

Lasi vēl: Nekad negatavojiet griķus šādā veidā. Kļūda, ko pieļauj daudzi cilvēki

Lasi arī: Ko vajadzētu darīt ar atkritumu spaini reizi nedēļā: daudzas saimnieces par to nezina

Šodien biedrība sasauca tikšanos ar veselības ministru Hosamu Abu Meri (JV). Šajā sanāksmē tika panākta vienprātība par operatīvas darba grupas izveidi četru nedēļu laikā. Šī grupa būs atbildīga par ieteikumu formulēšanu, lai nodrošinātu nepieciešamo finansiālo atbalstu.

 

Asociācijas prezidents uzsvēra, ka jebkuras izmaiņas, kas notiks šajā četru nedēļu periodā, var novest pie finansējuma saņemšanas paredzētā termiņa pārskatīšanas, kas sākotnēji bija paredzēts cits datums.

 

Abu Meri pauda izpratni par ģimenes ārstu pārciestajām ciešanām. Tomēr viņš apgalvoja, ka iespēja strādāt četras dienas vai ķerties pie streika nebūs dzīvotspējīgs risinājums.

 

Vienlaikus viņš uzsvēra ministra nespēju vienpersoniski labot šos jautājumus, jo viņam ir sava prāta spēja kvalitātes paaugstināšanai. Līdz ar to ir obligāti jāveicina sadarbība un kopīgi jāizstrādā trīs gadu plāns, kas atbilst paredzētajam rezultātam.

Arī interesanti: Kā pagatavot smiltsērkšķu tēju pat no saldētām ogām, lai tā nezaudētu savas priekšrocības

Leave a Comment