Nesaldā tradīcija: kāpēc kāzās jaunlaulātajiem sauc “Rūgts!”

Kāzas vienmēr ir bijis svarīgs notikums cilvēka dzīvē, jo tiek uzsākts jauns dzīves periods, veidojot ģimeni. Tāpēc laulību noslēgšana ir piepildīta ar daudz dažādām tradīcijām un rituāliem.

Viens no populārākajiem ir jaunlaulātajiem svētkos kliegt “Rūgts!”. Taču tikai retais zina, ka šai šķietami smieklīgajai tradīcijai patiesībā ir sena un interesanta vēsture.

Izrādās, ka mūsu senči kāzas varēja svinēt vairāk nekā nedēļu, bet par galveno maltīti uzskatīja tā saukto “muižnieka mielastu”, kas tika klāts līgavaiņa mājā uzreiz pēc pāra laulībām. Un jaunlaulātajiem šis mielasts nemaz nebija kaut kas izklaidējošs, bet tam bija svarīga sakrāla nozīme – ar mielasta palīdzību jaunajai ģimenei tika pievilkta labklājība un laime. Tāpēc arī pāra ēdienkarte neizcēlās ar lielu dažādību, jo ēdieniem bija arī rituāla nozīme.

Starp ieražām, kas arī notika svētkos, bija arī sauciens “Rūgts!”. Interesanti, ka šāda tradīcija pastāv ne tikai mūsu kultūrā. Piemēram, poļi mudināja jaunos cilvēkus skūpstīties ar saucienu: “Rūgti kāposti!” vai “Rūgts borščs!”. Kaut kas līdzīgs bija arī Bulgārijā, kad sauca: “Vīns ir rūgts!”, un tad līgavai bija jāskūpsta līgavainis – tomēr bulgāriem šī tradīcija tika ievērota nevis kāzu mielastā, bet gan saderināšanās laikā.

Mūsu tradīcija paredz, ka saucienam “Rūgts!” seko jaunlaulāto skūpsts, kas ir kā atbilde, ar kuru ir jāsaldina viesu dzērieni, bet pārim – viņu turpmākā dzīve.

Lasi vēl: Steidzieties uz Venēciju, kamēr var! Gadsimtiem senā gondolu tradīcija ir apdraudēta

Tomēr ticamāka šķiet versija par līgavas simbolisku atdzimšanu. Tādējādi pirms kāzām, kad meitene atradās vecāku mājās, viņa sēroja par brīvību, kas viņai tiks atņemta laulībā. Turklāt aiziešana no ģimenes, lai pievienotos vīra ģimenei, līgavai simboliski tika uztverta kā aiziešana bojā, un tad viņa atdzima kā laulātā. Un šo atdzimšanas procesu pavadīja jautrs mielasts un tradīcija “saldināt vīnu”, kliedzot vārdu “Rūgts!”.

Pārbaudi savas zināšanas par dažādiem žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu žargonvārdi? Noskaidrosim!

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

 

Your score is

The average score is 55%

0%

Jēdziens “rūgts” ir pretstats jēdzienam “salds”, kurš arī tika apspēlēts kāzu mielastā. Pēc vēsturnieku domām, mīlestība un laulība tika saistīta ar vārdu “salds”. Tika uzskatīts, ka līgava, izdzirdot saucienu “rūgts”, kas apzīmēja viņas simbolisko nāvi, pārgāja uz “saldiem” skūpstiem, kas simbolizēja viņas atdzimšanu mīlestībai un laimīgai ģimenes dzīvei.

 

 

Leave a Comment