Nepatīkama ziņa: no 1.augusta stipri pieaugs šī pakalpojuma cena

No šodienas, 1. augusta, vairākās vietās Latvijā pieaug siltumenerģijas tarifs, maksa par ūdensapgādi un kanalizāciju, atkritumu apsaimniekošanas maksa.

Jūrmalā siltumenerģijas tarifs šodien pieaug par 6,5% – līdz 92,76 eiro par megavatstundu (MWh), liecina informācija oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

Tostarp siltumenerģijas ražošanas tarifs turpmāk būs 69,94 eiro par MWh, siltumenerģijas pārvades un sadales tarifs – 18,89 eiro par MWh, bet siltumenerģijas tirdzniecības tarifs – 3,29 eiro par MWh. Paredzēts, ka tarifs būs spēkā līdz 2023.gada 30.jūnijam, savukārt no 2023.gada 1.jūlija tas samazināsies līdz 91,9 eiro par MWh.

Siguldā siltumenerģijas tarifs no šodienas pieaug par 39,5% – līdz 99,96 eiro par MWh, informēja SPRK, raksta nra.lv.

Tostarp siltumenerģijas ražošanas tarifs būs 75,34 eiro par MWh, siltumenerģijas pārvades un sadales tarifs – 22,69 eiro par MWh, bet siltumenerģijas tirdzniecības tarifs – 1,64 eiro par MWh. Vienlaikus dabasgāzes akcīzes nodokļa komponente ir 0,29 eiro par MWh.

Attiecīgais tarifs būs spēkā līdz 2022.gada 30.novembrim, bet no 1.decembra tarifs pieaugs līdz 100,96 eiro par MWh.

SIA “Ķekavas nami” siltumenerģijas tarifs no šodienas pieaugs 4,6 reizes – līdz 181,14 eiro par MWh, liecina informācija oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

Tostarp siltumenerģijas ražošanas tarifs būs 148,95 eiro par MWh, siltumenerģijas pārvades un sadales tarifs – 28,27 eiro par MWh, bet siltumenerģijas tirdzniecības tarifs – 1,64 eiro par MWh. Vienlaikus dabasgāzes akcīzes nodokļa komponente ir 2,28 eiro par MWh.

Jaunie tarifi attiecas uz klientiem Ķekavā, Rāmavā, Katlakalnā un Valdlaučos.

Informācija kompānijas mājaslapā liecina, ka tarifa izmaiņas ir saistītas ar dabasgāzes cenas izmaiņām. “Ķekavas nami” šogad 30.jūnijā beidzās iepriekšējais līgums ar AS “Latvijas gāze” par dabasgāzes piegādi siltumenerģijas ražošanai.

Tikmēr Jelgavā no 1. septembra enerģētikas uzņēmums SIA “Gren Jelgava” iesniedzis SPRK izvērtēšanai priekšlikumu par siltumenerģijas tarifa pieaugumu par 26,9%, informē kompānija.

Plānots, ka no 2022.gada 1.septembra “Gren Jelgava” siltumenerģijas tarifs būs 67,63 eiro par megavatstundu (MWh). Pieaugums saistīts ar kurināmā cenu kāpumu.

Arī Daugavpilī no 1.septembra siltumenerģijas tarifu plāno paaugstināt par 32%, tam sasniedzot 122,55 eiro par MWh bez pievienotās vērtības nodokļa, liecina “Daugavpils siltumtīklu” paziņojums.

“Daugavpils siltumtīkli” SPRK iesnieguši siltumenerģijas apgādes pakalpojumu piedāvāto tarifu. Uzņēmums siltumenerģijas ražošanas tarifu plāno paaugstināt par 33,5%, savukārt siltumenerģijas pārvades un sadales tarifu plānots paaugstināt par 27%. Tarifa izmaiņas uzņēmums skaidro ar kurināmā izmaksu izmaiņām.

No šodienas par nepilniem 6% pieaugs atkritumu apsaimniekošanas maksa Jelgavas novada Ozolniekos, Cenu un Salgales pagastos, informē Jelgavas novada pašvaldība.

Pašvaldība saņēmusi uzņēmuma SIA “Clean R”, kas apkalpo Ozolnieku, Cenu un Salgales pagastu teritorijas, paziņojumu, ka no augusta tiks palielināts nešķiroto sadzīves atkritumu apsaimniekošanas tarifs. Līdzšinējo 22,11 eiro vietā tarifs palielināsies līdz 23,43 eiro par kubikmetru.

Uzņēmums skaidrojis, ka pakalpojuma izmaksas būtiski augušas ārējo faktoru ietekmē, īpaši degvielas cenu un darbaspēka izmaksu kāpuma.

Saldus novada Brocēnu pilsētā, kā arī Blīdenes, Cieceres, Gaiķu un Remtes pagastā no pirmdienas ūdenssaimiecības pakalpojumu tarifi pieaugs par 20,9%, informē SPRK.

Tostarp ūdensapgādes pakalpojumu tarifs būs 1,02 eiro par kubikmetru, kas ir par 27,5% vairāk nekā līdz šim, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs pieaugs par 15,9% – līdz 1,24 eiro par kubikmetru, raksta nra.lv.

Jaunos tarifus plānots piemērot Saldus novada Brocēnu pilsētā, kā arī Blīdenes, Cieceres, Gaiķu un Remtes pagastā.

Šogad 1.jūlijā notika “Brocēnu siltuma” reorganizācija, kurā kompāniju pievienoja SIA “Saldus komunālserviss”. Atbilstoši SPRK regulējumam “Saldus komunālservisam” sešu mēnešu laikā pēc reorganizācijas SPRK izvērtēšanai ir jāiesniedz jauni ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifi. Līdz brīdim, kamēr spēkā stāsies jaunie “Saldus komunālservisa” tarifi, “Brocēnu siltuma” lietotājiem tiks piemēroti šie – 30.jūnijā – SPRK apstiprinātie tarifi.

Lasi vēl: Skumjš paziņojums: Mūža miegā devies Latvijā ievērojams cilvēks datorzinātnē

Tarifu apmēru ir ietekmējis gan vispārējais cenu pieaugums valstī, gan arī komersanta finanšu ieguldījumi ūdenssaimniecības infrastruktūras paplašināšanā un sakārtošanā. Visbūtiskāk, salīdzinot ar 2021.gadu, pieaugušas elektroenerģijas izmaksas.

No šodienas Jelgavā pieaugs maksa par ūdensapgādi un kanalizāciju, informē pašvaldība. SPRK apstiprinājusi SIA “Jelgavas ūdens” jaunos ūdenssaimniecības pakalpojuma tarifus.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment