Ne tikai šimpanzes: 7 dzīvnieki, kas pārsteidz ar “cilvēcīgu” uzvedību

Āzijas ziloņi

Āzijas ziloņi ir ļoti inteliģenti un tiem ir spēcīgas sociālās saites. Viņi atpazīst sevi spogulī, un viņiem ir gara atmiņa. Viņu gēni, kas ietekmē smadzeņu darbību un vielmaiņu, ir attīstījušies līdzīgi kā cilvēkiem.

Arī ziloņi ir pārcietuši evolūcijas procesu – pieradināšanu, kas ir palielinājusi to sociālās spējas un mazinājusi agresiju.

Bites

Bites, tāpat kā cilvēki, pēc stresa var būt pesimistiskas. Kā kāda bite aiziet bojā, pārējo uztverē tas imitē plēsēja uzbrukumu. Tam sekojoši viņām ir zemāks dopamīna un serotonīna līmenis, kas liecina, ka tās izjūt negatīvas emocijas līdzīgi kā cilvēki.

Vaļi

Vaļi izmanto dziesmas, lai veidotu sociālās grupas, atrastu partneri un socializētos. Viņu muzikālās preferences laika gaitā mainās, un katrai vaļu sugai ir sava dziesma.

Vaļi dzīvo noslēgtās sociālajās grupās, veido savstarpēji izdevīgas alianses.

Astoņkāji

Astoņkājiem ir vairākas smadzenes un sirdis, tāpēc tie izskatās kā citplanētieši. Tomēr tie ir ļoti inteliģenti un spēj atpazīt savu seju un mācīties.

Kāds 2010. gadā veikts pētījums parādīja, ka Klusā okeāna milzu astoņkāji spēj atpazīt cilvēkus, pateicoties lielajai smadzeņu daļai, kas ir atbildīga par redzi. Šie astoņkāji ir izvēlīgi: vieni cilvēki tiem var patikt, bet citi – nepatikt, un viņi vienmēr dod priekšroku tiem, kas baro.

Pārbaudi savas zināšanas par dažādiem žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu žargonvārdi? Noskaidrosim!

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

 

Your score is

The average score is 55%

0%

Astoņkāji ir vienīgie no jūras bezmugurkaulniekiem, kas ar savām garajām rokām, no kurām katrai ir savas smadzenes, var izmantot darbarīkus.

Leave a Comment