Ne agrāk un ne vēlāk: kad stādīt burkānus pirms ziemas

Tuvojas periods, kad uzmanība būs jāvelta ziemas burkānu sējai.

Ir rudens, un tas nozīmē, ka ir pienācis laiks sēt ziemājus. Šādi dārzeņi pārziemo zemē un agrā pavasarī parādās no zemes dzīlēm. Un jūs varat novākt ražu līdz vasaras sākumam, atbrīvojot vietu uz dobes citām kultūrām. Esam noskaidrojuši, kad sēt burkānus zem ziemājiem un kādas šķirnes tam ir piemērotas.

Kad sēt ziemas burkānus

Rudenī ir svarīgi sēt burkānus ne pārāk agri, pretējā gadījumā stādi pirms ziemas sadīgst un izsalst. Bet arī ne pārāk vēlu, citādi sēklas nepaspēs sakalst.

Agronomi iesaka sēt ziemas burkānus, kad gaisa temperatūra lielāko dienas daļu saglabājas aptuveni +5° un naktīs ir salnas. Prognozes liecina, ka 2024. gada septembris būs silts. Tāpēc oktobra beigas vai novembra sākums ir piemērots burkānu sēšanai. Orientējieties pēc laikapstākļu prognozes un atlieciet sēju līdz sala iestāšanās brīdim.

Kā pareizi stādīt burkānus ziemai

Vispirms izvēlieties bezvējainu un labi apgaismotu vietu. Mēnesi pirms sējas izravējiet augsni no nezālēm un pievienojiet humusu. Izveidojiet 3 cm dziļas un 30 cm attālumā viena no otras izstieptas vagas. Tad gaidiet pirmās salnas un zemes sasalšanu.

Sēšanu veic sausā laikā. Sēklas sēj sagatavotajās vagās. Aizpildiet ar zemi un mulčējiet dobes ar zāģu skaidām, skujām vai kūdru. Mulčas slānis var būt 5-10 cm biezs.

Lasi vēl: Kā atbrīvoties no baložiem savā pagalmā: iestādiet noteiktus augus, lai viņus aizbiedētu

Vietās ar ļoti aukstām ziemām var izmantot arī īpašus pārsegus vai agroplēvi, lai papildus aizsargātu sēklas un augsni.

Svarīgi zināt, ka, sējot ziemā, dīgst mazāk sēklu. Tāpēc ieteicams to iegādāties par 25 % vairāk, nekā nepieciešams.

Pārbaudi savas zināšanas par dažādiem latviešu vecvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu vecvārdi? 

1 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

2 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

3 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

Your score is

The average score is 44%

0%

Stādot burkānus ziemai, jums ir iespēja iegūt agru ražu, jo tie dīgs, tiklīdz augsne sasilst. Tas ir lielisks veids, kā pagarināt dārzeņu audzēšanas sezonu un nodrošināt svaigus burkānus jau agrā pavasarī.

 

 

Leave a Comment