Kā saglabāt tomātus ilgu laiku svaigus

Tomātu svaiguma saglabāšana līdz pavasarim ir daudzu vasaras iedzīvotāju vēlme un mērķis. Tas ir saprotams: augļi satur daudz noderīgu minerālvielu, kāliju, dzelzi un veselu virkni vitamīnu.

Protams, mūsdienās skaistus svaigus tomātus veikalos var iegādāties visu gadu, taču tie tomēr nevar aizstāt savējos no dārza, vai ne? Pašaudzētie ir sulīgāki, aromātiskāki un ļoti, ļoti garšīgi.

Kādi apstākļi ir nepieciešami tomātu uzglabāšanai?

Uzglabāšanas telpai (vietai) jābūt tumšai un vēsai. Ideālā gadījumā tas ir ledusskapja plaukts, kas paredzēts dārzeņiem, pagrabs; temperatūrai noliktavā jābūt +5…+12°C ar relatīvo mitrumu 80%;

Augļi rūpīgi jāievieto koka vai plastmasas traukos (kastēs, paplātēs) ar kātiņu uz augšu.

Augļi rūpīgi jāievieto ar kātiņu uz augšu koka vai plastmasas traukos (kastēs, paplātēs)

Kopumā negatavus augļus ir daudz vieglāk saglabāt, tāpēc visbiežāk tiek praktizēta to uzglabāšana. Tos var ievietot ledusskapī vai telpās. Bet neatkarīgi no tā, kuru vietu izvēlaties, jums jāņem vērā ražas novākšanas apstākļi un jāveic iepriekšēja tomātu sagatavošana.

Kā savākt un sagatavot tomātus uzglabāšanai

Ievērojot šos vienkāršos ieteikumus, jūs līdz minimumam samazināsiet produkta bojājumu risku:

Augļi, kas izņemti no krūmiem, pirms nakts temperatūra noslīd zem +8°C, glabāsies ilgu laiku. Ja tie ir cietuši uz krūma salnām, tie nenoturēsies ilgi, pat ja tagad tajās neredzat acīmredzamas sala bojājumu pazīmes;

svarīgs ir arī pareizais ražas novākšanas laiks: augļus no krūma labāk izņemt pēcpusdienā, kad uz tiem nav rasas;

Lai maksimāli palielinātu glabāšanas laiku, ir nepieciešama rūpīga šķirošana. Izvēlieties tikai veselus augļus, kas sasnieguši piena gatavību (joprojām zaļus tomātus, kas jau izauguši līdz šķirnei raksturīgajam izmēram);

Pirms ievietošanas uzglabāšanas traukā, katrs ir viegli jānoslauka ar vates tamponu, kas iemērc degvīnā (bez piedevām) vai spirtā. Tas iznīcinās visus mikroorganismus uz tomātu virsmas.

Kā uzglabāt tomātus ledusskapī

Tomātus vajadzētu uzglabāt ledusskapī dārzeņu nodalījumā, klājot tos kārtās ar spraudeņiem uz augšu un katru kārtu novietojot ar papīru. Vari izmantot arī šādu iespēju: katru tomātu ietin papīrā – tā saglabāsi augļus vēl ilgāk, jo tie nesaskarsies viens ar otru.

Lasi vēl: Atradu īsto kotletes recepti: ļoti garšīgas un sulīgas mājas maltās gaļas kotletes

Gatavus tomātus šādā veidā var saglabāt nedēļu, taču diez vai tos izdosies saglabāt ilgāk. Protams, mēs nerunājam par atsevišķiem eksemplāriem, kas ledusskapī var izturēt apmēram 2 nedēļas.

 

Leave a Comment