Mākslīgā intelekta akcijas zaudē pievilcību lielu izdevumu un lēnāka peļņas pieauguma apstākļos

Viena mēneša izpārdošana tehnoloģiju akcijās varētu liecināt par galveno fondu rotāciju pa nozarēm, mainoties ieguldījumu ciklam. Arī ceturkšņa peļņas ziņojumi liecina par izaugsmes tempu palēnināšanos jaudas ierobežojumu dēļ, ko izraisījis mākslīgā intelekta pieprasījuma pieaugums.

Pēdējā mēneša laikā tehnoloģiju akcijas saskārušās ar spēcīgu pretvēju, ko noteica neapmierinoši ceturkšņa peļņas rādītāji un plaša riska novēršanas noskaņojums pasaules tirgos. Ieguldītāji ir sākuši likvidēt savas pozīcijas mākslīgā intelekta (AI) akcijās, pārdalot līdzekļus uz nozarēm, kuras varētu gūt labumu no zemākām procentu likmēm, piemēram, nekustamā īpašuma un komunālo pakalpojumu nozarēm.

Uz Volstrītas vairums tā dēvēto “lieliskā septiņnieka” akciju pēdējā mēneša laikā piedzīvojušas strauju kritumu, tādiem vadošajiem mākslīgā intelekta līderiem kā Microsoft, Nvidia, Amazon un Alphabet zaudējot vairāk nekā 10 %, tādējādi nonākot korekciju zonā. Meta Platforms bija vienīgais tehnoloģiju gigants, kas pārspēja S&P 500, uzrādot pieticīgu 1 % pieaugumu, savukārt Tesla kritās par 17 %, jo elektromobiļu pārdošanas apjomi turpināja samazināties.

Eiropā lielākā tehnoloģiju uzņēmuma ASML akcijas pēdējā mēneša laikā kritās par 20 %, atspoguļojot globālo tendenci. ASML, kas bieži tiek uzskatīta par mākslīgā intelekta akciju vēstnesi Eiropā, smagi ietekmēja stingrāki ASV eksporta ierobežojumi mikroshēmām uz Ķīnu.

Nīderlandes pusvadītāju iekārtu ražotājs jūlijā ziņoja par labiem ceturkšņa ienākumiem, bet piedāvāja neapmierinošas vadlīnijas kārtējam ceturksnim, norādot uz eksporta ierobežojumu iespējamo negatīvo ietekmi.

Arī ar mākslīgo intelektu saistītās akcijas Āzijā pēdējā mēneša laikā piedzīvoja strauju kritumu, norādot uz pārmaiņām ieguldījumu ciklā, jo mainās ekonomiskie apstākļi.

Ieguldītāji rūpīgi pārbauda lielo tehnoloģiju uzņēmumu ienākumus, ņemot vērā mākslīgā intelekta masveida izplatību

Saskaņā ar pētniecības uzņēmuma FactSet datiem: “Tirgus atalgo pozitīvus peļņas pārsteigumus, par kuriem ziņo S&P 500 uzņēmumi, mazāk nekā vidēji, un soda negatīvus peļņas pārsteigumus, par kuriem ziņo S&P 500 uzņēmumi, vairāk nekā vidēji”.

Šī tendence liecina, ka investori rūpīgāk nekā parasti pārbauda peļņas pieaugumu, jo īpaši attiecībā uz strauji augošajiem mākslīgā intelekta uzņēmumiem.

Daudzi lielākie tehnoloģiju uzņēmumi ziņoja par lēnāku peļņas pieaugumu otrajā ceturksnī vai sniedza vājākas, nekā gaidīts, vadlīnijas trīs galveno faktoru dēļ: jaudas ierobežojumi, pieaugošie kapitāla izdevumi mākslīgā intelekta infrastruktūrai un ekonomikas lejupslīde Ķīnā.

Savā pagājušā mēneša peļņas pārskatā Microsoft uzsvēra, ka jaudas ierobežojumiem bija nozīmīga loma uzņēmuma mākoņpakalpojumu izaugsmes ierobežošanā, kas ir būtisks kopējo rezultātu virzītājspēks.

Microsoft ieguldīja 19 miljardus ASV dolāru (17,4 miljardus eiro), lai palielinātu datu centru jaudu mākslīgā intelekta apmācībai un citām darba slodzes prasībām. Arī pasaulē lielākais pusvadītāju mikroshēmu ražotājs TSMC brīdināja, ka mākslīgā intelekta mikroshēmu ražošana būs ierobežota līdz pat 2025. gadam, kas ir ilgāk, nekā iepriekš tika prognozēts.

Strauji augošais pieprasījums pēc mākslīgā intelekta mikroshēmām ir saasinājis ražošanas spiedienu, tādējādi saasinot jaudas ierobežojumus, uzskata nozares vadītāji.

Rezultātā tehnoloģiju uzņēmumiem būs jāpalielina izdevumi mākslīgā intelekta projektiem, lai apmierinātu skaitļošanas pieprasījumu un saglabātu līderpozīcijas šajā nozarē.

 

Leave a Comment