Ļoti biedējošas zinātnieku prognozes: Baikāla ezers kļūst arvien lielāks, radot nopietnus draudus visai pasaulei

Baikāla ezers ir lielākais dabiskais saldūdens rezervuārs uz mūsu planētas (apmēram 19% no pasaules rezervēm). Šī ūdenstilpne tiek pastāvīgi uzraudzīta, un pavisam nesen zinātnieki ir nonākuši pie biedējoša secinājuma: Baikāls ar katru gadu kļūst arvien lielāks un lielāks.

Pagaidām briesmas nedraud, jo runa ir tikai par dažiem milimetriem. Taču, ja skatās uz situāciju no globālās perspektīvas, šādas izmaiņas var novest pie milzīgas dabas katastrofas.

Lieta tāda, ka šis ezers atrodas divu litosfēras plātņu krustpunktā, starp Transbaikāla un Sibīrijas platformām, un tas izveidojās tieši šo plātņu kustības dēļ.

Saskaņā ar vienu no hipotēzēm, Baikāls radās nevis pirms vairākiem miljoniem gadu, kā mēs visi zinām no mācību grāmatām, bet tikai pirms 100-150 tūkstošiem gadu. Un tas nozīmē, ka plātnes pārvietojas diezgan ātri – tas ir piesaistījis zinātnieku uzmanību.

Pēc daudzu gadu novērojumiem ģeologi Baikāla reģionā ir fiksējuši milzīgu skaitu zemestrīču – no 3000 līdz 8000 zemestrīču gadā. Tiesa, to stiprums ir zems – ne vairāk kā 4 balles, tāpēc cilvēki biežās zemestrīces īpaši nesajūt.

Lasi vēl: “Šī būs tava veiksmes nedēļa!”; Nedēļā no 2023. gada 11. līdz 18. jūnijam uzplauks 3 laimīgās zodiaka zīmes

Ir arī vērts atzīmēt, ka Baikāla ezera dibenā laiku pa laikam izvirst dubļu vulkāni. Un tas viss vēlreiz pierāda, ka litosfēras plāksnes kustas. Gadā tās izkliedējas par 5-7 milimetriem, tāpēc ezera apmērs gadā pieaug ar vairākiem simtiem kvadrātmetru ūdens virsmas un padziļinās par 3-5 milimetriem, kas savukārt var novest pie dabas katastrofas.

 

 

Leave a Comment