Liliju kopšana, 5 noteikumi: – ziedi uzziedēs un pārsteigs ar savu skaistumu visus kaimiņus

Svarīga informācija! Visvairāk no visiem augiem kaitina liliju laputis jeb “ugunsvabole”, kā to tautā iesaukuši tās spilgtā krāsojuma dēļ. Gan pieaugušie īpatņi, gan to kāpuri ir kaitīgi lilijām. Kaitēklis ir skaidri redzams. Tā spilgtais ķermeņa krāsojums to atklāj. Taču, sajutušas briesmas, vaboles saliec kājas un nokrīt uz zemes ar muguru uz leju. Tagad to ir grūti pamanīt, jo tā saplūst ar augsni. Šī īpašība apgrūtina vaboļu vākšanu ar rokām.

Kaitēkļa kāpuri ir līdzīgi Kolorādo kartupeļu vaboles kāpuriem. Arī tie ir rozā un oranžas krāsas. Taču visbiežāk tie izskatās kā tumši gabaliņi, jo tie ir izsviesti pašu ekskrementos. Nezinot šo īpatnību, var uzskatīt, ka tās ir pie lapām pielipušas pie augsnes.

Niknumainie kukaiņi bojā visas augu veģetatīvās daļas. Pēc to aktīvās dzīves darbības ziedu ziedlapiņas nokrīt. Ja ziedpumpuri ir bojāti tikai nedaudz, tie joprojām zied, bet izskatās deformēti. Un kāpuri pēc pāris nedēļām ir gatavi apēst visus zaļumus – dzinumus un lapas.

Vai jūs zinājāt? Lai pagarinātu liliju ziedēšanu par pāris dienām, daži dārznieki noņem putekšņlapas. Šo procedūru veic arī cita iemesla dēļ. Jūs zināt, ka uz drēbēm putekšņi ir ļoti netīri. Pēc tam tos nevar izmazgāt. Tās jānoņem agri no rīta, vēl pirms putekšņlapiņu plaukšanas. Tikai tad jūsu rokas un apģērbs netiks notraipīti.

Pārmērīga augsnes mitruma dēļ var rasties fuzāriju un bakteriālā puve. Sīpoli sapūst, un tos nav iespējams glābt. Lilijas var skart brūnā plankumainība, ja tās ilgstoši tiek turētas vēsos apstākļos ar augstu mitruma līmeni. Augus var izglābt ar Bordo šķidrumu vai fitosporīnu.

 

Apgriešana

Pēc ziedēšanas, kad ziedpumpurs nokalst, tas laikus jānoņem. Procedūru var veikt vienu reizi – noņemot visu ziedkopas galotni, vai arī nogriezt ziedus pa vienam.

Pēc ziedēšanas, kad pumpurs nokalst, tas laikus jānoņem.

Uzmanību! Stublājus ir aizliegts noņemt, līdz tie kļūst dzelteni un sāk žūt. Pretējā gadījumā augi nespēs uzkrāt enerģiju turpmākai ziemošanai.

Es nogriežu stublājus šādā veidā – atstāju 5 cm augstu stublāju virs augsnes virsmas. Procedūru veicu vēlā rudenī, kad salnas ir pavisam tuvu.

 

Pārstādīšana

Lilijas var audzēt vienā vietā 5 gadus. Šo gadu laikā augs veido labu sīpolu. Tad ir nepieciešama pārstādīšana. Pretējā gadījumā lilijas pārstās tik bagātīgi ziedēt. Pārstādīšanas laikā es dalu sīpolus. Procedūras laiks ir mēnesis pēc ziedēšanas beigām.

Interesanti zināt! Romā lilijas uzskata par greznības, izsmalcinātas gaumes simbolu. Jaunlaulātie laulību ceremonijas laikā nēsā vainagu no šiem skaistajiem ziediem. Kādreiz liliju attēls tika likts uz monētām. Lilija Francijā – karaļnama simbols, Bizantijā – piederības imperatora ģimenei simbols.

Lilijas ir smalki augi. Taču skaistums, ko tās mums dāvā, prasa šādu uzmanību un attaisno pūles.

Leave a Comment