Inflācijas samazināšanās Eiropā un ASV datu vājināšanās veicina akciju tirgus augšupeju

Inflācijas samazināšanās Eiropā un ASV ekonomikas datu pasliktināšanās pastiprināja cerības par centrālo banku procentu likmju samazināšanu, veicinot akciju tirgus augšupeju abās Atlantijas okeāna pusēs, vēsta Euronews.

Pasaules valdību obligāciju ienesīgums samazinājās, ņemot vērā inflācijas datu vājināšanos eiro zonā un vājākos ASV ekonomikas datus trešdien. Obligāciju peļņas likmju kritums atspoguļo pieaugošās cerības, ka centrālās bankas samazinās procentu likmes, kas veicināja akciju tirgu izaugsmi abās Atlantijas okeāna pusēs.

Labāki rezultāti īpaši bija vērojami kalnrūpniecībā un akcijās, jo izejvielu cenas strauji pieauga, ko veicināja vājāks ASV dolāra kurss. Spēcīgi rezultāti bija arī tehnoloģiju akcijām, ņemot vērā notiekošo mākslīgā intelekta radīto neprātu.

Eiropas akciju tirgi un eiro piedzīvo atveseļošanos

Akciju tirgi visā Eiropā trešdien piedzīvoja plašu atveseļošanos, Euro Stoxx 600 pieauga par 0,74 %, DAX – par 1,19 %, CAC 40 – par 1,24 % un FTSE – par 0,61 %. Saskaņā ar Eurostat aplēsēm straujais mēneša patēriņa cenu indekss eiro zonā jūnijā samazinājās līdz 2,5 %, salīdzinot ar 2,6 % iepriekšējā mēnesī. Tikmēr pamatinflācija, neietverot pārtiku un enerģiju, nedaudz pieauga – no 2,8% maijā līdz 2,9%.

Lai gan inflācijas rādītāji, iespējams, nav pietiekami pārliecinoši, lai ECB šomēnes veiktu otro procentu likmju samazinājumu, obligāciju tirgotāji prognozē vēl citus samazinājumus šogad.  Valdību obligāciju peļņas likmes lielākajās valstīs samazinājās, veicinot riska noskaņojumu visā kontinentā.

Tikmēr Francijas akciju tirgus turpināja augt, ņemot vērā ziņojumus, ka galēji labējie vēlēšanās, visticamāk, neiegūs absolūto vairākumu. Francijas valdības 10 gadu obligāciju peļņas likme samazinājās otro dienu pēc kārtas – par 7 bāzes punktiem jeb 0.07% līdz 3.25%. CAC 40 no nedēļas zemākā līmeņa trešdien pieauga par 2 % un noslēdzās 7 632 punktos.

Arī Apvienotās Karalistes tirgi pieauga pirms notiekošajām vispārējām vēlēšanām. Vislabāk veicās tādām lielajām kalnrūpniecības akcijām kā Rio Tinto, Glencore un Anglo American, kuru vērtība Londonas biržā pieauga attiecīgi par 3,08 %, 2,31 % un 1,23 %.

Eiro kurss attiecībā pret ASV dolāru nostiprinājās līdz augstākajam līmenim gandrīz mēneša laikā, sasniedzot nedaudz zem 1.08, jo pēc Federālo rezervju sistēmas (FED) jūnija sanāksmes protokola publicēšanas dolāra kurss kļuva mērenāks.

No tehniskā viedokļa raugoties, galvenie Eiropas etalona indeksi uzrādīja augšupvērsta modeļa pazīmes, norādot, ka investori, iespējams, ir atskatījušies uz neseno politisko nenoteiktību. Akciju tirgi, šķiet, absorbē ar vēlēšanām Francijā saistītos riskus un atkal pievēršas ekonomiskajiem faktoriem.

Volstrīta sasniedz jaunu augstāko punktu pēc FED sanāksmes protokola

Pirms Neatkarības dienas svētkiem ASV akciju tirgi sasniedza jaunu maksimumu. S&P 500 pieauga par 0,51 %, sasniedzot 5537,02 punktus, bet tehnoloģiju indekss Nasdaq palielinājās par 0,88 %, sasniedzot 18 188,30 punktus. Šo kāpumu galvenokārt veicināja valdības obligāciju peļņas likmju samazināšanās pēc FED sanāksmes protokola publicēšanas un ASV ekonomikas datu mīkstināšanās, kas pastiprināja gaidas, ka centrālā banka šogad varētu īstenot vairāk nekā vienu procentu likmju samazinājumu.

Saskaņā ar CME FedWatch rīka datiem gaidāms, ka FED samazinās procentu likmes septembrī un decembrī, lai gan jūnijā banka prognozēja tikai vienu samazinājumu.

Gan Eiropas akciju tirgi, gan Volstrīta varētu saglabāt augšupvērsto dinamiku, ņemot vērā pieaugošās gaidas, ka centrālās bankas šogad uzsāks likmju samazināšanas ciklu. Tomēr politiskā nenoteiktība Francijā un Apvienotajā Karalistē var mazināt šo konkurenci, potenciāli izraisot Eiropas tirgu vājāku sniegumu salīdzinājumā ar ASV tirgiem.

Leave a Comment